Volgens de resultaten van een Zweeds onderzoek, vermindert het risico om diabetes te krijgen aanzienlijk indien men voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Chocolade is echter niet de enige bron van het mineraal

In de geïndustrialiseerde landen komt diabetes type II de laatste jaren steeds vaker voor. In België worden jaarlijks 23.500 nieuwe patiënten geregistreerd. Daarbij is overgewicht een zeer belangrijke risicofactor. Het is trouwens opvallend dat de groeicurve van obesitas en die van diabetes type II een aantal gelijkenissen vertonen.
Daarbij zijn er nog talrijke studies die de invloed van een aantal voedingsfactoren op het risico op diabetes onderzoeken. Zij tonen aan dat het gewicht - en dus de dagelijkse aanvoer van calorieën - een zeer belangrijke factor is, maar dat ook andere elementen van onze voedingsgewoonten een doorslaggevende rol spelen in het feit of men al dan niet diabetes zal krijgen.
Magnesium steekt er bovenuit
Bij de voedingsstoffen die de laatste jaren het onderwerp zijn van intens onderzoek in de preventie van diabetes, wordt magnesium, naast sommige voedingsvezels, meer en meer aanbevolen.
Het is dus met kennis van zaken dat Zweedse onderzoekers de resultaten van zeven verschillende studies hebben vergeleken in het kader van wat men in wetenschappelijke kringen een meta-analyse of literatuurstudie noemt.
In het totaal gaat het om 280.000 mensen die deelgenomen hebben aan de verschillende studies.
Daarvan hebben bijna 11.000 mensen diabetes type II gekregen tijdens de duur van het onderzoek. De hoeveelheden magnesium die deze mensen dagelijks innamen, varieerden van 168 mg tot 348 mg. Bij de man, bedraagt de aanbevolen hoeveelheid 420 mg per dag. Bij de vrouw, is dat iets minder, namelijk 330 mg.
Volgens de meta-analyse reduceert elke bijkomende inname van 100 mg magnesium het risico om diabetes type II te krijgen met 15%. De onderzoekers schrijven de potentiële beschermende invloed van magnesium toe aan het feit dat magnesium de cellen gevoeliger maakt voor insuline.
Bladgroen
Aanwezig in talrijke voedingsmiddelen, maakt magnesium deel uit van de chemische samenstelling van groene chlorofyl (bladgroen). Het zal u dus niet verbazen dat magnesium in relatief grote hoeveelheden voorkomt in groenten.
De studies die door de Zweedse onderzoekers werden ontleed, tonen trouwens aan dat een grote consumptie van bonen, volle graangewassen, noten, fruit en groenten de beste bescherming biedt tegen diabetes.
Producten op basis van soja zijn eveneens zeer rijk aan magnesium. Een sojadrankje van 250 ml bevat gemiddeld 100 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid magnesium vindt u in vier sneetjes volkorenbrood, 80 gram havermout, 45 gram noten, 200 gram spinazie, 100 gram zwarte chocolade (550 kcal!) of drie bananen. Belangrijke hoeveelheden magnesium treft u ook aan in eieren, melk en sommige vissoorten (kabeljauw...).