PUBLICITÉ

Met de leeftijd vermindert het aantal dromen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

Met de leeftijd evolueert ook de slaap. Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat andere verschillen tussen de slaap van jonge mensen en mensen op leeftijd.

PUB

Slapen voor het leven


Op elke leeftijd heeft de slaap niet alleen een herstellende functie, maar ook een invloed op onze gezondheid, onze geestesgesteldheid en ons dagelijks doen en laten. We stellen bovendien vast dat de kwaliteit en de duur van de slaap evolueren naargelang de leeftijd. Jonge kinderen slapen bijvoorbeeld niet zoals volwassenen en ook ouderen vertonen in veel opzichten een verschillend slaapgedrag.

Basisinformatie over de slaap


Een nachtje slaap van een volwassene telt ongeveer vijf cycli van elk 90 minuten. Op het einde van elke cyclus wordt men heel even wakker, maar dat herinnert men zich 's morgens meestal niet. Elke cyclus bestaat uit 5 stadia: de inslaapfase, de lichte slaap, de diepe slaap, de trage diepe slaap (vertraging van de hartslag en de ademhaling, vermindering van de bloeddruk) en de paradoxale slaap (dromen). Globaal gezien, omvatten de verschillende cycli, die overeenkomen met één nacht slaap, zowat 16% trage diepe slaap en 20% paradoxale slaap.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00 Institut national du sommeil et de la vigilance (Nationaal Frans instituut voor de slaap en de waakzaamheid); Dr. Hervé Joly en Julie Joly, "Savoir (bien) vieillir" [In staat zijn om (goed) ouder te worden], uitg. Flammarion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Katten: slaapgrage dromers Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Meer artikels