PUBLICITÉ

10 essentiële oliën om gezond te blijven in de winter

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2017 - 14h01
-A +A

Door binnenshuis essentiële oliën te verstuiven, kunt u zich beschermen tegen winterkwaaltjes en ze ook bestrijden. Met essentiële oliën kunt u uw lichaam zuiveren, reinigen of verzorgen. U kunt ook uw moraal of immuunsysteem opkrikken. Maar u moet wel de juiste keuze maken.

PUB

Hoe verspreid ik de essentiële oliën?

U kunt essentiële oliën op verschillende manieren gebruiken. Er bestaan verschillende ‘technieken’ om ze in te ademen:

  • U kunt essentiële oliën op een gemakkelijke en praktische manier inademen door enkele druppels op een katoenen doekje of een poreuze steen aan te brengen. U kunt de lucht gedurende enkele minuten opsnuiven.
  • Bij hevigere problemen kunt u gebruik maken van vocht. Giet vijf of zes druppels van de essentiële oliën in een kom warm water. Bedek uw hoofd met een handdoek en buig uw gezicht over de kom. Adem de stoom gedurende een tiental minuten in.
  • De meest doeltreffende manier om essentiële oliën te verspreiden in de huiskamer blijft de elektrische verspreider. Er bestaan verschillende modellen voor iedere smaak en budget. U kiest dan de verspreider naar keuze. Let wel: de temperatuur van de essentiële oliën mag NOOIT hoger zijn dan 45°C. Vanaf die temperatuur verdwijnen immers de actieve deeltjes.
  • Ten slotte kunt u ook enkele druppels essentiële oliën gieten in een kom en deze op de verwarming plaatsen.

 

Essentiële oliën in de strijd tegen winterziektes

Essentiële oliën op basis van naaldbomen en andere aromatische planten zijn een efficiënt middel om ziektekiemen in het ademhalingsstelsel te bestrijden, die verantwoordelijk zijn voor ‘winterziektes’ zoals verkoudheid, griep, angina.

  • Essentiële olie van grove den kan aangewezen zijn om ademhalingsontstekingen, zoals keel- en neusholteontstekingen, te voorkomen en te behandelen. De olie verzacht het hoesten, net zoals essentiële oliën van Italiaanse cypres. Die wordt bij droge hoest aangeraden.
  • Bij een vette hoest kunt u het best kiezen voor een essentiële olie van eucalyptus radiata. Met zijn antivirale en –bacteriële bestanddelen ontstopt de olie de neus, vermindert hij de loopneus en helpt hij tegen het ophoesten van slijm.
  • Essentiële olie van laurus nobilis werkt doeltreffend tegen virale ziekten, zoals griep, maagdarmontsteking en verkoudheid.
  • Essentiële olie van niaouli maakt luchtpijptakken vrij, vergemakkelijkt de hoest en stimuleert het immuunsysteem.
  • Essentiële olie van gember ten slotte bevat niet alleen stimulerende en prikkelende krachten, maar bestrijdt ook vier soorten bacteriën: streptococcen, staphilococcen, pneumococcen en hemofilus.

 

 

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 13/12/2011 - 10h19 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/02/2017 - 14h01

Guide de poche d'aromathérapie, de Danielle Festy et Isabelle Pacchioni. Éd. Leduc S.

100 réflexes air pur. Guide pratique anti-pollution, d'Isabelle Pacchioni. Éd. Leduc S.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer sport en kruidengeneeskunde elkaar ontmoeten Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Zich verzorgen door beroep te doen op planten wordt overal meer en meer aanvaard. Maar blijkbaar gaat de wereld van de fytotherapie niet zo goed samen met de wereld van de sport , waar men het vaak heeft over doping en over het verleggen van de grenz...

Meer artikels