PUBLICITÉ

Met een heupprothese kunt u blijven sporten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/06/2017 - 12h57
-A +A

Het aanbrengen van een heupprothese gebeurt steeds meer bij relatief jonge mensen. Het is ook zo dat men tegenwoordig de voordelen goed kent van een regelmatige fysieke activiteit zodat het zonde zou zijn om die activiteit te ontnemen aan iedereen die reeds een heupoperatie ondergaan heeft.

PUB

Zijn fysieke activiteit en een volledige heupprothese compatibel?

Een heupprothese aanbrengen betekent dat het heupgewricht vervangen wordt door een prothese. In het verleden werd deze ingreep in laatste instantie uitgevoerd, dat wil zeggen zo laat mogelijk, omdat niet geweten was hoe lang de heupprothese het zou uithouden. Met de aanzienlijke vooruitgang die op dat gebied geboekt werd, wordt de ingreep tegenwoordig veel vaker geadviseerd zodat hij nu ook bij jongere mensen wordt uitgevoerd. Tegenwoordig kunnen prothesen 20 jaar meegaan en mits een regelmatige opvolging van de patiënt, kan het vernieuwen van de prothese op het geschikte ogenblik voorzien worden, alvorens de vorige prothese te veel schade heeft opgelopen.
Door de recente vooruitgang, wordt een heupprothese nu dus ook voorgesteld aan steeds jongere mensen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Zo wordt steeds vaker de vraag gesteld hoe het zit met het hernemen van sportactiviteit. Iedereen is er trouwens van overtuigd dat fysieke activiteit op elke leeftijd onontbeerlijk is voor zowel de fysieke als de psychologische gezondheid. Fysieke activiteit wordt bovendien beschouwd als de belangrijkste preventiefactor van alle chronische ziekten (cardiovasculaire ziekten, osteoporose, kanker, alzheimer, obesitas…).

Uiteraard hangt het hernemen van de sportactiviteit af van het soort materiaal waaruit de prothese bestaat en van de kwaliteit van de chirurgische ingreep. Het is ook noodzakelijk de integratieperiode van de prothese te respecteren. Deze periode varieert van drie tot vier maanden naargelang de sport die men wil beoefenen. Een revalidatieperiode dringt zich eveneens op om de mobiliteit en de optimale spierkracht terug te krijgen.
 

Welke sporten mag men beoefenen?

Sportbeoefening mag dan wel aanbevolen zijn, toch mag men niet vergeten dat de uitgekozen sport de levensduur van de prothese kan beïnvloeden en voortijdige slijtage kan veroorzaken. Sporten die herhaalde schokken veroorzaken, zoals lange afstanden lopen, zijn niet aan te bevelen. Contactsporten zoals rugby evenmin trouwens.
Er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen een ervaren sportman of sportvrouw en een huiselijk iemand die op zoek is naar wat beweging. Sommige sporten worden omwille van de ervaring goed verdragen door de eerste groep, terwijl zij zeker af te raden zijn voor de tweede groep. Dat is bijvoorbeeld het geval met tennis en skiën die geen kwaad kunnen voor een ervaren sportman, maar die voor iemand anders zeker af te raden zijn.

Aanbevolen sporten: golf, zwemmen, fietsen, hometrainer, wandelen, salondansen, onderhoudsturnen.

Mogelijke sporten indien ervaring: wandelsport, ijsschaatsen, langlaufen, alpineskiën, tennis (dubbelspel, bij voorkeur op gravel), aerobics, bowling.

Niet aanbevolen sporten: basketbal, voetbal, handbal, baseball, volleybal, hockey, rugby, sportief turnen, joggen, squashen, klimmen.

Uiteraard zal het hernemen van sportbeoefening zeer geleidelijk gebeuren.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/06/2017 - 12h57

Mayo Clinic, HIP Society Survey.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Leven met een heupprothese Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h25

De vervanging van het heupgewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten met artrose, ontstekingsreuma of trauma's aanzienlijk verbeterd. Enkele tips om een heupprothese goed te verdragen en risico's en complicaties te ver...

Een knieprothese: alles over de operatie Gepubliceerd op 22/10/2013 - 12h28

Het plaatsen van een knieprothese is een veel voorkomende chirurgische ingreep. met meer dan 3000 operaties per jaar in België. Hoe verloopt de operatie precies? Na hoeveel tijd krijgen we een definitief resultaat? Op die vragen biedt dit artikel ant...

Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels