PUBLICITÉ

Met baby op reis: hoe en waar naartoe?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/07/2012 - 10h59
-A +A

Ouders of grootouders wensen op reis te gaan en uiteraard gaat baby met hen mee. Maar waar trekt men best naartoe wanneer baby meegaat? Welke voorzorgen moet men nemen? En waarop moet men letten voor het comfort en de veiligheid van het jonge kind?

PUB

Waar gaan we naartoe als baby mee op reis gaat?

  • Geef de voorkeur aan bestemmingen met een gematigd klimaat, vooral wanneer de baby jonger is dan 18 maanden. Deze keuze verlaagt meteen het risico op uitdroging.
  • Verre bestemmingen moeten pas overwogen worden vanaf de leeftijd van 2 of 3 jaar, en onder drie voorwaarden:
  1. Vermijd bestemmingen waarvoor vaccinatie verplicht is.
  2. Trek niet naar streken waar malaria voorkomt.
  3. Ga niet naar een regio waar men risico loopt op gastro-enteritis (maag-darmontstekingen).
  • Vertrekt u toch naar een verre bestemming, dan moet u een hele tijd vooraf controleren wie welke inentingen nodig heeft.
  • Bent u van plan naar een ontwikkelingsland te vertrekken, dan moet u eerst uw arts raadplegen. De noodzaak en de haalbaarheid van sommige vaccins worden dan geëvalueerd in functie van de leeftijd van het kind (vaccin tegen de gele koorts, tyfus en hepatitis A).
  • Tot slot doet u er goed aan bestemmingen met een tijdsverschil te vermijden om het ritme van de baby niet te verstoren. Is dat niet mogelijk, vermijd dan in elk geval tijdsverschillen boven drie uur.

 

Hoe verplaatsen we ons?

De trein is een ideaal vervoermiddel. Hij biedt voldoende comfort en is rustgevend voor de ouders. Omdat de airco de uitdroging versnelt, moet u de baby regelmatig laten drinken.

De auto is een veelgebruikt vervoermiddel, dat een zitje vereist dat aangepast is aan de leeftijd van het kind en dat voorzien is van een zonneklep. Uit veiligheid voor het geval de auto plots moet remmen, moeten de meeste 'losse' voorwerpen in de koffer opgeborgen worden.

Een baby mag vanaf de leeftijd van 3 weken met het vliegtuig reizen, tenzij hij een oorontsteking heeft. Het is belangrijk het kind te laten drinken wanneer het vliegtuig opstijgt en landt. Dit bevordert de aan- en afvoer van lucht in de oren. Wegens de airco, is het meestal nodig het kind warm genoeg aan te kleden. Net zoals in de trein of in de auto, moet het kind tijdens de vliegtuigreis regelmatig drinken.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/07/2012 - 10h59 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/07/2012 - 10h59

Communiqué de presse de la Société française de pédiatrie (Perscommuniqué van de Franse vereniging voor kindergeneeskunde), 24 juni 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op reis met kleine kinderen Gepubliceerd op 20/06/2011 - 17h22

Misschien vertrekt u binnenkort op reis en neemt u ook een kleintje mee. Kleine kinderen zijn kwetsbaar en vergen extra voorzorgsmaatregelen. Met de onderstaande tips zal uw reis en uw verblijf ter plekke in optimale omstandigheden verlopen.

Reizen met uw baby Gepubliceerd op 06/07/2012 - 12h28

Met de auto op reis gaan en uw baby meenemen: het kan. Als u zich maar goed organiseert, alleen het strikt noodzakelijke meeneemt en voorrang geeft aan veiligheid en comfort. Enkele tips.

Reisgids voor kleuters: eten en drinken! Gepubliceerd op 06/07/2012 - 12h30

Met een baby op vakantie gaan, stelt over het algemeen geen problemen. Ter plaatse moet u zich wel aanpassen. Enkele nuttige tips die we tijdens onze zwerftochten hebben verzameld...

Meer artikels