PUBLICITÉ

Met Allerheiligen naar het kerkhof: wat is het nut?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 09h29
-A +A

Het jaarlijkse bezoek aan het kerkhof met Allerheiligen loopt misschien wat achteruit, maar het ritueel blijft toch stand houden. In 2011 verklaarde de helft van de Belgen van plan te zijn om op die dag naar het kerkhof te gaan. Maar wat is de diepere betekenis en het nut van dit ritueel?

 

PUB

De realiteit van het overlijden erkennen

Als iemand sterft, kunnen we de feiten vaststellen zonder dat we er echt diep van doordrongen raken. In dat geval zijn we niet in staat om te rouwen, omdat we de dood van degene die ons na stond niet echt aanvaard en geassimileerd hebben. Als we naar het graf van de overledene gaan, laten we het concrete en het symbolische als het ware samenvallen.

"We maken de tocht naar een plaats die gewijd is aan de overledenen, we kijken naar het graf (of de herdenkingsplaat) en zo ontstaat in ons het besef dat de plaats van de doden niet de plaats van de levenden is', vertelt Marguerite Englebert van de vereniging Vivre son Deuil. Die afstand belet evenwel niet dat we af en toe dicht bij elkaar kunnen zijn.

Weerzien met de overledene

Met Allerheiligen naar het graf gaan is inderdaad ook een manier om weer even samen te zijn met de overledenen. We gaan ernaartoe en verzorgen hun graf en dat is een manier om ons over hen te ontfermen. Mensen praten ook heel vaak tegen hun overleden familielid. Ze willen zo even contact hebben of gewoon taferelen uit het verleden oproepen. 

Door die gewoontes houden we het spoor levend dat de overledene tijdens zijn bestaan hier op aarde heeft nagelaten.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/10/2013 - 13h22 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/10/2015 - 09h29

«Dr Christophe Fauré, « Vivre le deuil au jour le jour », uitg. Albin Michel.

Vereniging Vivre son Deuil.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sauna: wat zijn echt de heilzame effecten? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Bent u een warmtefreak en houdt u van af en toe een uurtje ontspanning? Dan zal u een bezoek aan de sauna wel weten te waarderen. Maar heeft dit warmtebad ook echte voordelen voor onze gezondheid? En zijn er contra-indicaties?

De fases van het rouwproces Gepubliceerd op 02/02/2011 - 13h29

Een dierbare verliezen is een geweldige schok. Een stukje van ons gaat dan mee dood. Na die ingrijpende gebeurtenis hebben we tijd nodig om de fases van het verwerkingsproces te doorlopen en de draad van het leven weer op te nemen.

Apart slapen, een goed idee? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h37

Apart slapen. Wie het hoort, vermoedt misschien relatieproblemen , maar dat is niet altijd het geval. Soms kan afzonderlijk slapen de passie weer doen oplaaien en de relatie in stand helpen houden…

Meer artikels