Mesotherapie, gebruikt en terugbetaald in Frankrijk, maar nog niet officieel herkend in België. Maar over wat gaat het precies?

Mesotherapie: micro-injecties rond de te behandelen zone
De leuze van dokter Michel Pistor, de Franse arts die in 1951 de mesotherapie ontwikkelde, is nog altijd van toepassing. Nemen we als voorbeeld een patiënt die zijn enkel heeft verzwikt en daarvoor behandeld wordt met mesotherapie. Na een nauwkeurige diagnose wordt een kleine dosis van een stof (in dit geval een mengeling van een verdovend middel, een ontstekingsremmer en een spierontspanner) met een naald via de huid van de patiënt rechtstreeks in de enkel gespoten. De diepte van de injectie schommelt tussen 2 en 8mm. Het middel zal dan rechtstreeks inwerken op de te behandelen zone en dus niet eerst gedeeltelijk in het lichaam verloren gaan, zoals bij een oraal in te nemen middel. Een ander voordeel is dat de bijwerkingen van het geneesmiddel beperkt blijven. Dat komt door de lage dosis van het geneesmiddel en door het feit dat het middel niet de traditionele weg volgt (spijsverteringsstelsel, maag, lever en nieren).
In welke gevallen wordt mesotherapie gebruikt?
In België werd de mesotherapie voor het eerst toegepast in de jaren zeventig. Intussen hebben al 600 artsen een opleiding voor deze techniek gevolgd. Die wordt vooral gebruikt in de behandeling van pijnlijke osteo-articulaire pathologieën. De artsen behandelen er pijnklachten mee als gevolg van artrose en reuma. De therapie wordt ook in de sportgeneeskunde gebruikt bij gewrichts-, pees- en spierletsels zoals tendinitis, verstuikingen en verrekkingen. De techniek van de mesotherapie komt tot slot ook voor in de esthetische chirurgie, bijvoorbeeld in de behandeling van cellulitis.
Daniel Bacquelaine, voorzitter van de ‘Société scientifique belge de Mésothérapie’
Les médecines naturelles et écologiques: mésothérapie, acupuncture, homéopathie, Dr Bonnet, Dr Lauren, Dr Mrejen, Dr Perrin. Uitgeverij Eyrolles, 2009.
Advies van de nationale raad van de orde van geneesheren, 29 april 1993.
Sophie Lambrechts, sportarts, Cliniques universitaires Saint-Luc