PUBLICITÉ

Menstrueren zonder tampons en maandverbanden, het kan! En ecologisch is het ook!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 23/01/2007 - 00h00
-A +A

Er is een verrassende nieuwigheid op de markt. Het noemt DivaCup en in heel wat landen is het al te koop. Maar wat is het?

PUB

Menstrueren zonder problemen?

De DivaCup is een soort bekertje gemaakt van siliconen met een diameter van een paar centimeter. De bedoeling van het bekertje is dat het in de vagina het bloed van de menstruatie opvangt.

Hoe moet je het gebruiken?

Het bekertje plooit gemakkelijk, het is gemaakt van siliconen, en nadat je het nat gemaakt hebt, breng je het aan in de vagina. Daarna moet je het een beetje draaien zodat het bekertje zich kan plaatsen en goed gaat zitten. De cup zit dan in de breedte van de uterusholte waar hij het bloed kan opvangen tijdens de regels. Het bekertje kan tot 30 ml bloed opvangen. U voelt het ding niet zitten en u kunt zonder problemen naar het toilet gaan.

Als u de cup weghaalt moet u eerst goed uw handen wassen en het bekertje vastnemen bij de onderkant die de vorm heeft van een ronde punt. Daarna maakt u het leeg in het toilet en maakt u de cup schoon met lauw water en zeep en daarna met lauw water vooraleer u het weer aanbrengt. De DivaCup moet minstens twee à drie keer per dag gereinigd worden. Als er lekken optreden, dan is dat meestal omdat u de kleinste maat gekozen hebt, de 1. Maatje 2, dat een klein beetje groter is, zal dan beter bij u passen.

De cup bestaat in twee maten: een voor vrouwen jonger dan dertig jaar die nog geen bevalling achter de rug hebben en een voor vrouwen ouder dan dertig die een kind op de wereld brachten (niet via een keizersnee).

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 23/01/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Intieme bescherming: welke keuze te maken? Geüpdatet op 08/11/2013 - 12h07

Maandverband, tampons en menstruatiecups... Voor de hygiënische bescherming tijdens de maandstonden bestaat er geen goede en slechte keuze. Maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen aan te raden.

Toxisch shocksyndroom: zijn tampons levensbedreigend? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h34

Er is momenteel heel veel te doen rond een geval van amputatie bij een jonge vrouw. De vrouw, een fotomodel, is een been kwijtgeraakt als gevolg van het toxisch shocksyndroom . Die was waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van tampons tijdens d...

Tips om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen Gepubliceerd op 10/06/2013 - 14h42

De vaginale flora is een geheel van goedaardige bacteriën die de vagina moeten beschermen tegen aanvallen van microben van buitenaf. Als deze flora in slechte staat is, kan de vagina met infecties te kampen krijgen. Hoe kunnen we een verzwakte of aan...

Meer artikels