PUBLICITÉ

Mensen met schizofrenie: zijn ze zo anders?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 09/03/2009 - 00h00
-A +A

Schizofrenie is een psychische aandoening die bij het grote publiek weinig bekend is en daarom ook angst inboezemt. Mensen met deze ziekte lijken heel anders dan mensen die zich goed in hun vel voelen en daardoor lijken ze ook moeilijk te begrijpen. Toch staan schizofrene en geestelijk gezonde mensen minder ver van elkaar af dan op het eerste gezicht lijkt. Jean-Louis Monestès is psycholoog en heeft veel over het onderwerp geschreven, op een bevattelijke en heel begripvolle manier. Hij stond ons graag te woord.

PUB

Wat is schizofrenie precies?


Jean-Louis Monestès: De ziekte kan verschillende vormen aannemen, maar over het algemeen zijn er twee symptomen: hallucinaties en wanen. Maar ook veel mensen die helemaal geen schizofrenie hebben, hebben dat soort ervaringen.

Zegt u nu dat de meeste mensen om ons heen wanen en hallucinaties hebben?


JLM: Laat het me zo stellen: iedereen kan tijdelijk wel eens zo'n ervaring hebben en veel mensen hebben ook al eens zo'n ervaring gehad, meer zelfs dan je zou denken. Het is algemeen bekend dat 5 tot 25 % van de gezonde mensen al eens hallucinaties gehad heeft: op het moment van het inslapen bijvoorbeeld, bij grote vermoeidheid, of als hij ijlt.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 09/03/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de tekenen van schizofrenie? Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h03

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij de geest anders werkt dan we gewoon zijn. De ziekte boezemt vaak angst in, maar stilaan begrijpen we er meer van en wordt schizofrenie ook beter behandeld .

De begeleiding van schizofrene patiënten in remissie Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

Belgische psychiaters en zorgverleners, gegroepeerd in de vzw Remissie, lanceren een project dat het behoud van remissie nastreeft bij patiënten die met schizofrenie kampen: Puente. Met Puente wil de vzw een brug slaan tussen het verblijf in het ziek...

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Schizofrenie: behandeling Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Schizofrenie behandelen is niet eenvoudig. De behandeling bestaat uit medicatie (geneesmiddelen) en psychologische ondersteuning van de patiënt en het gezin.

Meer artikels