PUBLICITÉ

Menopauze: wat zijn de eerste tekenen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2016 - 10h49
-A +A

Hebt u last van overvloedige maandstonden, pijnlijke borsten, opvliegers en vaginale droogte? Misschien zijn het wel de eerste tekenen van de menopauze!

 

PUB

De menopauze: niet van de ene dag op de andere

In België begint de menopauze gemiddeld met 51 jaar.

De menopauze gaat officieel in als een vrouw ongeveer een jaar lang geen maandstonden meer gehad heeft. Maar de menstruatie stopt niet plots. Ze wordt voorafgegaan door een periode van meerdere jaren die de perimenopauze of premenopauze wordt genoemd. Deze periode wordt gekenmerkt door onregelmatige cycli (eerst kortere, dan langere).

De premenopauze begint meestal rond 45 jaar, maar dat kan ook vroeger of later zijn. Men spreekt ook van perimenopauze. Wat is perimenopauze? De premenopauzale periode en het eerste jaar na de laatste menstruatie.

 

De tekenen van de premenopauze

De premenopauze kondigt zich aan door een ontregeling van het hormonaal evenwicht. In een normale cyclus produceert elke vrouw oestrogenen in de eerste helft van de cyclus en daarna - na de eisprong - progesteron. Aan het begin van de premenopauze is er meestal een overschot aan oestrogenen. Vrouwen produceren namelijk oestrogenen, maar ze hebben geen regelmatige eisprong meer. Daardoor zijn er in hun lichaam te veel oestrogenen. Dat zorgt voor bepaalde symptomen:

  • gespannen borsten,

  • een opgezwollen of zwaar gevoel,

  • heel overvloedige maandstonden.

In een tweede fase valt de productie door het lichaam van beide hormonen (oestrogenen en progesteron) stil. Typische symptomen zijn dan:

  • opvliegers,

  • vaginale droogte,

  • stemmingswissel en slaapstoornissen.

Deze twee fases kunnen door de onregelmatigheid van de cycli afwisselend optreden. Nu eens is er een teveel aan oestrogenen, dan weer een tekort.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 28/01/2013 - 10h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/01/2016 - 10h49

Dr. Aude Béliard, gynaecoloog in het ‘Centre de la ménopause’, CHR de la Citadelle, Luik

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: help, ik heb opvliegers! Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

Hoewel het niet het enige symptoom geassocieerd met de menopauze, deze tijd van het leven van een vrouw is bekend om zijn opvliegers. Sommigen zullen veel te lijden hebben, zullen anderen heel weinig verlegen. Voortgang van opvliegers van de menopauz...

Menopauze: wat is juist en wat is fout? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 15h07

De menopauze wordt automatisch geassocieerd met ongemakken, vooral met opvliegers . Maar er bestaan heel wat fabeltjes over de menopauze . Weet u wat juist is en wat fout?

Wat is het nut van isoflavonen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen. Men schrijft ze talrijke heilzame eigenschappen toe, onder meer in de behandeling van de symptomen van de menopauze.

Meer artikels