PUBLICITÉ

Menopauze: tibolon, een aparte aanpak

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/06/2007 - 00h00
-A +A

Tibolon is een geneesmiddel dat aangewezen is voor de behandeling van de menopauze. Het verschilt duidelijk van de hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) en is door zijn aparte eigenschappen een alternatief in de bestrijding van overgangsklachten.

PUB

Het verschil tussen tibolon en de HST...

Tibolon (Livial® van de laboratoires Organon) is een geneesmiddel dat in Europa al verschillende jaren op de markt is. In Frankrijk is het middel al 5-6 jaar te verkrijgen. Het is geïndiceerd voor de behandeling van de symptomen van de menopauze (opvliegers, gewrichtspijnen, droge vagina, slaapproblemen, enz.).

Het middel onderscheidt zich van de traditionele hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST): terwijl de laatste een verbinding van oestrogenen en progesteron is, is tibolon een "alles in 1"-molecule. Ze heeft weefselspecifieke eigenschappen die verschillen van de traditionele middelen. Zo heeft deze molecule oestrogene effecten, wat verklaart dat de symptomen van de menopauze verdwijnen. Daarnaast heeft ze ook effecten van progestatieve aard waardoor, anders dan bij HST, de binding van een progestatief hormoon om de baarmoeder te beschermen overbodig is en waardoor er ook geen bloedingen optreden. Tibolon heeft ook een licht androgeen (mannelijk hormoon) effect.

Deze molecule heeft drie eigenschappen die haar een apart statuut verlenen:

  • de behandeling bestaat uit de inname van slechts één enkele pil per dag,
  • de symptomen van de menopauze verdwijnen heel snel: in 10-15 dagen (zoals bij HST),
  • er zijn geen maandstonden,
  • de baarmoeder noch de borsten worden gestimuleerd, anders dan in het geval van HST.

Geen stimulatie van het baarmoederslijmvlies, geen maandstonden!

Deze eigenschap is erg interessant voor vrouwen die geen maandstonden willen, - en die zijn erg talrijk - en bijvoorbeeld voor vrouwen die bloedingen hebben als gevolg van een endometriose (woekering van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder) of van fibromen en bij wie HST bijgevolg niet aangewezen is. Fibromen reageren immers op oestrogenen en bij HST bestaat het risico dat die gevoed worden. Met tibolon is dat niet het geval.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/06/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Meer artikels