PUBLICITÉ

Menopauze: ik krijg een buikje. Kan ik er iets aan doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/10/2014 - 12h53
-A +A

Dat de menopauze automatisch gepaard gaat met gewichtstoename, is nog altijd omstreden. Maar dat het lichaam verandert, staat vast.
Vrouwen krijgen in de menopauze makkelijker een buikje, en dat brengt meer risico’s  mee voor de gezondheid.

PUB

In de menopauze krijgen vrouwen een buikje

Het is een feit: vrouwen hebben na de menopauze een grotere buikomvang dan ervoor.
Dat wil niet per se zeggen dat ze ook bijkomen. Uit gedetailleerde studies is gebleken dat gewichtstoename te maken heeft met leeftijd, de tijd die verstrijkt en het veranderende leven, en niet zozeer met de hormonen zelf.
De toename van de hoeveelheid vet in de buikzone heeft dan weer wel te maken met de hormonale veranderingen in de menopauze.

Met de daling van het oestrogeengehalte in het bloed verandert namelijk ook de plaats waar de lichaamsvetten doorgaans worden opgeslagen. In plaats van de dijen en billen is de buik nu het voornaamste doelwit.

Meer gezondheidsrisico’s

Het probleem hiermee is dat buikvet – het zogenaamde visceraal vet – risico’s inhoudt voor de gezondheid. Vrouwen met een grote tailleomtrek hebben meer kans om diabetes, hartziektes en zelfs bepaalde kankers te krijgen.

Wat moet u eenmaal in de menopauze doen om geen buikje te krijgen?

Het risico is bekend en geldt natuurlijk ook voor mannen. Maar omdat de vetopslag rond de taille vanzelf toeneemt in de menopauze, is het belangrijk dat vrouwen erover worden aangesproken. Vooral ook omdat er aan de vetophoping in de buik iets te doen valt, al is het niet vanzelfsprekend.

De eerste te volgen strategie is regelmatig blijven bewegen, ook al wordt dat rond de menopauze moeilijker dan ervoor.

Er zijn heel wat redenen waarom het lastiger wordt. Eerst en vooral omdat lichaamsbeweging vaak minder evident is als we een jaartje ouder worden. Met ouder te worden krijgen we allerlei fysieke kwaaltjes die het bewegen soms pijnlijk of lastig maken, waardoor we minder gemotiveerd zijn om te bewegen.

Het is ook van groot belang dat vrouwen een juist voedingsevenwicht vinden of terugvinden. Sommige vrouwen hebben het lastig met het ouder worden en de menopauze en vinden troost in voedsel. Andere vrouwen hebben in de loop der jaren slechte eetgewoonten ontwikkeld en die eisen hun tol nu de lichamelijke activiteit vermindert.

Hoe zit het met de hormonale substitutietherapie?

De HST heeft in principe geen impact op de gewichtstoename in de menopauze. Maar volgens sommige studies (niet alle) biedt de therapie bescherming tegen het toenemen van de tailleomtrek. Misschien een reden om erover na te denken en er met uw arts over te praten?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/10/2014 - 12h53

Aragao, FR. et al., Climacteric. 2014 Apr;17(2):155-63. doi: 10.3109/13697137.2013.819328. Epub 2013 Sep 3.
Davis, S.R. et al., Climacteric, 2012; 15 (5): 419 DOI: 10.3109/13697137.2012.707385.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Fillie

Het is een feit dat je lichaam verandert tijdens en na de menopauze maar ik vind het niet evident dat er wordt aangeraden om dan hormonale substitutie te nemen. Ik heb gedurende 10 jaar hormonale substitutie genomen en men heeft in juli hormonale borstkanker bij mijn vastgesteld. Op de vraag of dit iets te maken had met die substitutie wordt altijd omzichtig geantwoord dat men dat niet kan bewijzen. Dat er evenveel borstkanker wordt vastgesteld bij vrouwen die geen substitutie nemen.
Ik ben er van overtuigd dat het er wel mee te maken heeft en ik raad aan alle vrouwen aan om goed na te denken alvorens ermee te beginnen. En zeker om regelmatig je borsten te laten onderzoeken om er, hopelijk, op tijd bij te zijn zodat een borstbesparende operatie in de mogelijkheden ligt.

zonneken

Ik geloof ook dat hormonen niet goed zijn en borstkanker in de hand werken, hoor! Veel moed, Sonja Mechelen

PUBLICITÉ
Lees ook
Lichamelijke veranderingen in de menopauze Gepubliceerd op 15/02/2017 - 14h08

Het stilvallen van de hormoonproductie zorgt in de menopauze voor heel wat veranderingen. Het lichaam verandert vanbinnen en vanbuiten, om nog maar te zwijgen van de typische kwaaltjes van de menopauze. Om te voorkomen dat u alles wat er u overkomt a...

Menopauze: tibolon, een aparte aanpak Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Tibolon is een geneesmiddel dat aangewezen is voor de behandeling van de menopauze. Het verschilt duidelijk van de hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) en is door zijn aparte eigenschappen een alternatief in de bestrijding van overgan...

Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

Meer artikels