PUBLICITÉ

Menopauze: help, ik heb opvliegers!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 25/05/2010 - 00h00
-A +A

Hoewel het niet het enige symptoom geassocieerd met de menopauze, deze tijd van het leven van een vrouw is bekend om zijn opvliegers. Sommigen zullen veel te lijden hebben, zullen anderen heel weinig verlegen. Voortgang van opvliegers van de menopauze.

PUB

De menopauze

De menopauze begint tegenwoordig gemiddeld tussen 51 en 52 jaar. Ze wordt omschreven als het definitieve uitblijven van de maandstonden. De eileiders stoppen dan namelijk met werken en produceren geen geslachtshormonen meer die normaal de vrouwelijke voortplantingscyclus activeren. Vrouwen zijn officieel in de menopauze als ze een jaar lang geen maandstonden meer hebben gehad.

Maar het gaat hier wel om een gemiddelde leeftijd. Sommige vrouwen zijn al op hun veertigste in de menopauze, andere pas als ze achteraan in de vijftig zijn. De uitersten van zo’n respectievelijk vroegtijdige en laattijdige menopauze zijn 40 en 58 jaar.

Symptomen van de perimenopauze en de menopauze

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen de perimenopauze en de menopauze. De perimenopauze is de periode voor de menopauze en wordt vooral gekenmerkt door onregelmatige cycli en een geheel van symptomen die typisch zijn voor het premenstruele syndroom. Die symptomen worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen. De bekendste zijn vochtophoping, pijnlijke en gespannen borsten, prikkelbaarheid, opgezwollen buik en verstopping. Maar naarmate de hormoonspiegel daalt en de menopauze dichterbij komt, nemen deze symptomen geleidelijk aan af en komen er andere, meer kenmerkende voor in de plaats.

De 4 belangrijkste symptomen van de menopauze zijn:

 • Opvliegers en zweten ‘s nachts.
 • Vage, verspreide pijn.
 • Vaginale droogte.
 • Slaapproblemen.

Alle andere ongemakken - prikkelbaarheid, vermoeidheid, neerslachtigheid, seksuele problemen, enz. - zijn het gevolg van deze 4 symptomen.

Let wel, sommige vrouwen krijgen geen enkel van deze symptomen en doorlopen de menopauze ‘zorgeloos’. De symptomen van de menopauze treden ook niet noodzakelijk allemaal op en de intensiteit kan ook heel verschillend zijn.

 

Opvliegers: 10 dingen die u moet weten

 • Opvliegers wijzen op een tekort aan oestrogenen.
 • Ze zijn het gevolg van een ontregeling van de lichaamstemperatuur.
 • Ze treden op vanaf de perimenopauze (vooral tijdens de periodes dat de maandstonden tijdelijk uitblijven) en duren nog voort als de menopauze officieel is ingetreden.
 • Ze duren meestal tot 3 à 5 jaar na het stoppen van de maandstonden, al kunnen ook vrouwen van boven de 70 er nog last van krijgen!
 • Opvliegers treden vaak op in samenhang met een emotionele gebeurtenis, maar ze kunnen ook totaal onverwacht opkomen.
 • Opvliegers manifesteren zich vaak gewoon door blozen of een plotselinge warmteopwelling. Maar soms gaan ze ook gepaard met hevig zweten, rillingen, krampen, tintelingen en duizeligheid, en het gevoel in een sauna te zitten.
 • Opvliegers kunnen erg hinderlijk zijn en zelfs een heuse handicap vormen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld als ze optreden tijdens een vergadering op het werk of tijdens een publiek optreden.
 • Ze kunnen op elk moment van de dag opkomen en ook ’s nachts dus, vooral tegen de ochtend aan dan. Vaak wordt men badend in het zweet wakker en zijn ook de lakens nat, en kan men daarna de slaap niet meer vatten.
 • Opvliegers vormen daardoor een van de oorzaken van slaapproblemen bij vrouwen in de menopauze, al kunnen de slaapstoornissen ook te wijten zijn aan een tekort aan oestrogenen. De slaapproblemen werken hoe dan ook vermoeidheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid en andere symptomen in de hand.
 • Vrouwen die de pil nog nemen, krijgen normaal geen opvliegers. Sommige vrouwen stellen dan ook vast dat ze in de menopauze zijn als ze stoppen met de pil. In sommige gevallen kunnen vrouwen toch opvliegers voelen in de week dat ze de pil niet nemen.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 25/05/2010 - 00h00

Drs Christian Jamin et Jocelyne Raison, " Une nouvelle vie pour la femme ", Editions Jacob-Duvernet.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hormoonbehandelingen in de menopauze: niet automatisch! Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

De menopauze is een keerpunt in het leven van elke vrouw en begint rond het vijftigste levensjaar. Elke vrouw beleeft ze op haar manier, de ene al beter dan de andere. Er zal dus bij elke vrouw afzonderlijk moeten worden afgewogen of een behandeling...

Opvliegers verjagen: de zachte methode Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h11

De hormonale substitutietherapie (HST) is de behandeling die het vaakst aangeraden wordt om komaf te maken met opvliegers. Maar als die opvliegers eerder gematigd zijn en het dagelijks leven niet bemoeilijken, dan volstaat een zachtere aanpak om ze v...

Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Meer artikels