PUBLICITÉ

Menopauze: geen afscheid van uw seksleven!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00
-A +A

Vanaf de menopauze verdwijnt de vruchtbaarheid samen met de menstruatie, met negatieve gevolgen voor het seksleven, zo wordt beweerd. Vrouwen hebben dan last van opvliegingen, vermoeidheid en vaak ook vaginale droogheid. Hoe zit het daar nu eigenlijk mee?

PUB

Vaginale lubrificatie

Slechts 27 % van alle vrouwen tussen 50 en 59 jaar verklaart de voorbije twaalf maanden lubrificatieproblemen te hebben gehad. Het is dus zeker niet zo dat vanaf de menopauze alle vrouwen last hebben van een droge vagina bij het vrijen.
Het is ook belangrijk onderscheid te maken tussen twee soorten vaginale lubrificatie (bevochtiging):

  • De ene komt door de natuurlijke vochtigheid van de slijmvliezen. Je kunt ze vergelijken met de mond, een ander slijmvlies, die ook de hele tijd vochtig is. Deze vaginale lubrificatie is gevoelig voor het oestrogeengehalte in het bloed, en dat gehalte daalt vanaf de menopauze. Het is dan ook die bevochtiging die vermindert tijdens de menopauze, doordat de oestrogeenspiegel sterk daalt.
  • De andere lubrificatie wordt opgewekt door een emotie: seksuele opwinding.
    Je kunt ze vergelijken met het water dat je in de mond komt als je een heerlijk gerecht krijgt voorgeschoteld. Ze hangt niet af van de oestrogeenafscheiding, maar van de opwindingsgraad en de kwaliteit van de slagaders. Dat betekent dat ze gewoon blijft functioneren na de menopauze, al heeft ze wel de neiging om te vertragen. Er is met andere woorden een langer voorspel nodig voor een goede lubrificatie... behalve bij vrouwen die een actief seksleven blijven hebben en minstens drie keer per week vrijen. Hun vagina wordt nog altijd even snel vochtig als bij jonge vrouwen, omdat hun lubrificatiesysteem goed getraind is.
    Vanaf de menopauze kan een vrouw bij wie het oestrogeengehalte sterk daalt (dat is niet bij alle vrouwen het geval) dan ook last krijgen van een droge vagina, wat dagelijkse hinder meebrengt. Dat probleem kan bestreden worden met hormoonsubstitutie, lokale oestrogenen (gel, zetpillen) of een niet-hormonaal lokaal glijmiddel.
    Toch is het niet omdat een vrouw dat probleem heeft dat haar seksleven eronder lijdt.
    Natuurlijke, dagelijkse lubrificatie en lubrificatie door opwinding zijn immers twee totaal verschillende dingen. Bovendien speelt seks een heel positieve rol: het zorgt voor een goede lubrificatie (van de "tweede soort" dan). Nog iets: sperma bevat oestrogenen, waardoor het een uitstekende stof is voor de dagelijkse vaginale hydratatie...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00 Laumann EO, Paik A, Rosen RC. Sexual dysfunction in the United States: Prevalence and predictors. Journal of the American Medical Association. 1999; 281: 537-544.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels