PUBLICITÉ

Meniscus: de knieën van sporters zijn kwetsbaar...

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, met de hulp van dr. Christian Daulouède op 31/05/2010 - 00h00
-A +A

De knieën van sporters worden regelmatig getroffen door kwetsuren. De reden? De kwetsbaarheid van die kleine kraakbeenschijven die we meniscus noemen.

PUB

Tweemaal twee meniscussen


We hebben twee meniscussen in elke knie. Deze kraakbeenschijven spelen een dubbele rol: ze geven stabiliteit en functioneren als schokbrekers. Ze worden door een aantal gewrichtsbanden op hun plaats gehouden, maar genieten toch van een zekere bewegingsvrijheid en van een degelijke elasticiteit. Strekken we het been, dan glijden ze naar voren. Plooien we de knie, dan worden ze naar achteren geduwd. Ondanks deze mobiliteit, kunnen ongevallen zich voordoen. Bij een knieverstuiking bijvoorbeeld, komt het schijfje uit zijn plaats en wordt verbrijzeld tussen scheen- en dijbeen. Voetbal- en rugbyspelers zijn hiervan de belangrijkste slachtoffers. Hun meniscussen zien telkens af wanneer de spelers zich laten meeslepen in roterende lichaamsbewegingen, met de voeten vast in de grond omwille van de noppen onder hun schoenen. Hetzelfde geldt voor skiën, tennis, volleybal, basketbal of turnen! Een grote druk op het gestrekte been, bij het neerkomen na een sprong bijvoorbeeld, stelt de knie zwaar op de proef. Een ongeval kan echter ook gebeuren bij gewone bewegingen uit het dagelijkse leven, zoals het missen van een trede.

Meniscusproblemen: letsels en diagnose


De symptomen van een meniscusscheur verschillen van persoon tot persoon. Vaak treedt lokale pijn op aan de randen van de knie en het voelt ook aan alsof de knie blokkeert wanneer men het been strekt. Om de diagnose te stellen, betast de arts de knie en wakkert de pijn aan door te drukken op de aangrenzende uiteinden van scheen- en dijbeen. Hij voert ook de 'grinding test' uit. Terwijl de patiënt op zijn buik ligt, wordt verticaal druk uitgeoefend op het been dat in een hoek van 90° geplooid is. Tegelijkertijd ondergaat het been rotatiebewegingen. Men kan daarvoor ook een beroep doen op magnetische resonantie.
Men heeft het over een lengtescheur wanneer de meniscus over de hele lengte gescheurd is. Soms is alleen de periferie getroffen en beweegt een aanhangsel van 1 à 2 cm in het gewricht zoals het handvat van een emmer (hengselscheur). In tegenstelling tot de meeste letsels, geneest dit soort letsel niet spontaan. De meniscus is weinig doorbloed en het regeneratievermogen wat de groei betreft, is zo goed als onbestaande.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, met de hulp van dr. Christian Daulouède op 31/05/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
X-benen: een defect aan de knieën Geüpdatet op 02/04/2013 - 17h12

X-benen of genua valga is een afwijking aan de knieën waardoor de onderbenen naar buiten zijn gebogen en de knieën dus in een X-vorm staan . Wat is de oorzaak van genua valga of X-benen? welke complicatiesbrengt het mee en wat valt er aan te doen?

Verwen uw knieën! Geüpdatet op 29/03/2005 - 00h00

Bijna één op de vier patiënten met knieartrose heeft in het verleden zijn voorste kruisband gescheurd, één van de belangrijkste knieligamenten. Is er hier sprake van een oorzakelijk verband?

Wat een knieschijf lijden kan Geüpdatet op 27/12/2005 - 00h00

Fracturen van de knieschijf zijn in de sport geen zeldzaamheid. Vooral dan in het wielrennen. Denk maar aan de Belg Johan Museeuw, de Italiaan Michele Bartoli of de Franse renner Philippe Gaumont, om maar een paar 'wielergrootheden' te noemen.

Meer artikels