PUBLICITÉ

Meningokokken C-vaccin: gratis, maar ...

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 14/12/2001 - 00h00
-A +A

Een kosteloze vaccinatie tegen meningitis C zal weldra in België beschikbaar zijn, maar wanneer precies?

PUB
Overzicht

Een interministeriële conferentie over het gezondheidsbeleid heeft een akkoordprotocol getekend omtrent vaccinatie tegen de besmettelijke kiem die verantwoordelijk is voor meningitis C. De actualiteit van vorig jaar heeft duidelijk aangetoond hoe frequent deze ziekte is in ons land en hoezeer ze kan leiden tot ernstige neurologische gevolgen, soms zelfs met een fatale afloop.

Beperkt

Een uitgebreide kosteloze vaccinatiecampagne zal dus in het ganse land plaatsvinden, maar ze betreft slechts kinderen van één tot vijf jaar. In feite komt de ziekte echter voor buiten deze leeftijdsgroep. Bij kinderen jonger dan één jaar zijn meerdere dosissen nodig, wat sterk de kosten voor deze campagne zou kunnen opdrijven. Voor zij die ouder zijn dan 5 jaar hoopt men dat er eveneens geld vrijkomt. Men mag immers niet vergeten dat adolescenten een vrij groot deel van de risicogroep uitmaken.

Actueel betreft de campagne 400.000 kinderen voor wie de Federale overheid twee euro zal bijdragen voor elke euro die van de Gemeenschap komt. Het globale federaal toegekende budget zal 332,75 miljoen BEF bedragen, hetzij 8,25 miljoen euro. Indien echter de prijs van een dosis vaccin gelijk blijft aan de actuele prijs, is het zeker dat dit niet zal volstaan, temeer dat de federale regering als voorwaarde heeft gesteld voor haar tussenkomst dat alle kinderen gevaccineerd zouden worden. Overigens is op dit ogenblik in België enkel de vaccinatie tegen polio verplicht… Bestaat er derhalve geen juridisch vacuüm dat snel verholpen moet worden?Rest nog dat de kalender voor de vaccinatieprogramma's nog niet volledig gedefinieerd is, want hoewel Vlaanderen reeds begon te vaccineren sedert 1 november hebben de Franstalige en Duitstalige gemeenschappen nog steeds geen begindatum voorgesteld. (wordt vervolgd)

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 14/12/2001 - 00h00 Interministeriële conferentie - Persbericht 11/12/2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Laat uw baby inenten! Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Vaccins betekenden een fantastische doorbraak in de geneeskunde. Ze beschermen onze lieverds namelijk tegen tal van ernstige of zelfs dodelijke ziekten.

Meer artikels