PUBLICITÉ

Meningitis: een stand van zaken

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/08/2002 - 00h00
-A +A

Hoewel er een efficiënt vaccin tegen meningitis C beschikbaar is, is deze ziekte nog niet volledig uitgeroeid.

PUB

Tussen 1 en 8 juli jl. werden in Sivry, een dorp in Henegouwen, 9 gevallen van meningitis (hersenvliesontsteking) gerapporteerd. Er werden maatregelen genomen om de bevolking te beschermen en veiligheidshalve werden de geplande kampen van jeugdbewegingen in de streek afgelast. Dit doet echter geen afbreuk aan de doeltreffendheid van het vaccin, want de betrokken patiënten waren niet gevaccineerd.Dit voorval brengt ons tot een evaluatie van de frequentie van meningitis dit jaar.

Meerdere types

Vooreerst herinneren we eraan dat meningitis vaker optreedt tijdens de winter, behalve in geval van een epidemie, zoals in Sivry. Het is dan ook geen verrassing dat de artsen een daling van de frequentie van de ziekte hebben vastgesteld. De frequentie is echter meer gedaald dan vorig jaar, nl. met 46%. Het gaat zowel om meningitis B als om meningitis C. Thans beschikken we over een vaccin tegen meningitis C. In dezelfde periode werden vorig jaar 15 gevallen van meningitis C gerapporteerd tegen 6 in juni 2002. De wetenschappers kunnen echter niet zeggen of deze daling al dan niet gedeeltelijk te danken is aan vaccinatiecampagnes. Het duurt immers een jaar voordat de effecten ervan op grote schaal zich laten voelen.

Duidelijke toename

Volgens de curve die door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid werd opgesteld, is het aantal gevallen van meningitis in enkele jaren tijd duidelijk gestegen. In 1996 ging het in 6% van het totaal aantal gevallen van meningitis om meningitis-C-infecties, en in 2001 reeds om 49%! Vandaar het belang van vaccinatie. De komende jaren zal het aantal meningokokken-C-infecties waarschijnlijk dalen ten opzichte van het aantal meningokokken-B-infecties.

We herinneren er echter aan dat de volledige bevolking gevaccineerd zouden moeten worden, maar vooral de leeftijdgroep van 15-19 jaar, die het zwaarst getroffen wordt door deze ziekte. Meningitis kan dodelijk zijn en veroorzaakt in elk geval vaak irreversibele hersenletsels.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/08/2002 - 00h00 Meningococcal reference laboratory http://www.iph.fgov.be/Bacterio/reference/men.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meningitis C op de terugweg! Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

De positieve effecten van de vaccinatie tegen meningitis C laten zich in Vlaanderen reeds voelen, zo stelt een recent rapport van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid.

De nieuwe vaccinatiekalender is er! Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

De Hoge Gezondheidsraad heeft zopas de nieuwe vaccinatiekalender voor 2002-2003 gepubliceerd. Er werden belangrijke wijzigingen aangebracht in de vaccins voor kleine kinderen.

Meningitis: dringend te diagnosticeren en te behandelen! Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Meningitis (hersenvliesontsteking) is meestal van infectieuze oorsprong. In ongeveer 75 % van de gevallen is ze viraal, en meestal is ze goedaardig. Bacteriële meningitis daarentegen is zeer ernstig. Vandaar dat iedereen met een meningitissyndroom dr...

Meningitis C: vaccinatie is mogelijk tot 19 jaar! Gepubliceerd op 15/09/2014 - 12h08

Meningitis C komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij adolescenten en jonge volwassenen. De vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieplan voor alle kleine kinderen; maar soms is een individuele vaccinatiecontrole nuttig.

Meer artikels