PUBLICITÉ

Meningitis: de dekking wordt uitgebreid

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

Er werd met ongeduld uitgekeken naar die maatregel: ook kinderen van 6 jaar zullen worden ingeënt tegen meningitis C.

PUB

Voordien kregen in de Franstalige Gemeenschap enkel de kinderen die sinds 1997 geboren zijn, het vaccin tegen meningitis C gratis. Sinds kort krijgen ook kinderen die in 1996 zijn geboren, het vaccin gratis. De nieuwe vaccinatiecampagne is om meerdere redenen belangrijk. Zo weten we dat de ziekte bij voorkeur wordt overgedragen in gemeenschappen.

Uitgebreide vaccinatie

De leerplicht vanaf 6 jaar maakt dat kinderen letterlijk samenscholen. Dankzij de uitbreiding naar een hogere leeftijdsgroep kan de dekking nu zelfs bij niet-ingeënte kinderen worden verbeterd daar de ziekte minder zal circuleren. Dat zou ook op het niveau van de hele bevolking het aantal infecties moeten verlagen. Ter herinnering, de meest getroffen bevolkingsgroep, de adolescenten van 15-19 jaar, krijgen het vaccin nog steeds niet gratis. Men had dat kunnen doen daar het budget dat voorzien was voor kinderen van 0 tot 5 jaar, nog niet was opgebruikt.

Eenvoudiger

De procedure werd verbeterd. Ter herinnering, de vignetten waarmee het vaccin gratis kan worden verkregen, werden afgeleverd op de raadplegingen van Kind & Gezin. De ouders van die kinderen gingen dan met het vaccin naar de arts van Kind & Gezin of naar hun huisarts.

Nu worden de goedkeuringen van de vaccinatie door de schoolartsen verspreid via een formulier dat de kinderen in hun schooltas naar huis meenemen. De ouders moeten enkel het document invullen en hun toestemming geven voor de vaccinatie, en het vaccin wordt dan toegediend door de schoolarts.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/09/2002 - 00h00 Mededelingen van Nicole Maréchal
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meningitis C: vaccinatie is mogelijk tot 19 jaar! Gepubliceerd op 15/09/2014 - 12h08

Meningitis C komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij adolescenten en jonge volwassenen. De vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieplan voor alle kleine kinderen; maar soms is een individuele vaccinatiecontrole nuttig.

Vaccins zijn nuttig! Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde is voorstander van de preventie van ernstige ziekten bij kinderen en lanceert een grootschalige nationale sensibiliseringscampagne om baby's te laten inenten.

Meer artikels