PUBLICITÉ

Meningitis C: vaccinatie is mogelijk tot 19 jaar!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/09/2014 - 12h08
-A +A

Meningitis C komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij adolescenten en jonge volwassenen. 

De vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieplan voor alle kleine kinderen; maar soms is een individuele vaccinatiecontrole nuttig.

PUB

Vaccinatie voor meningokokken C: vandaag aan iedereen aangeraden

Alle kinderen worden normaal tegen meningokokken C ingeënt op de leeftijd van 15 maanden.

Tegenwoordig zijn infecties zeldzaam, maar er zijn twee risicogroepen: kinderen van 0 tot 4 jaar en jongeren tussen 15 en 19 jaar. Die laatste zijn in hun kindertijd niet altijd ingeënt of zijn het wel, maar met een product dat maar tijdelijk bescherming biedt tegen de bacterie.

Afhankelijk van de individuele check-up, bijvoorbeeld als er besmettingsgevaar is, zijn vaccinaties tegen meningokokken C mogelijk voor  kinderen of voor jongeren tot 19 jaar:

  • Op de leeftijd van twee maanden tot een jaar, dus vóór de voorziene algemene vaccinatie: dan zijn drie injecties van het vaccin nodig, telkens met een maand ertussen.
     
  • Na één jaar, als de vaccinatie niet gebeurd is: dan volstaat één enkele injectie.

Meningitis C: de ziekte uitroeien?

De gezondheidsinstanties proberen alle jonge kinderen te laten inenten om het risico op het uitbreken van meningitis C bij een deel van de bevolking te voorkomen. Het initiatief is lovenswaardig. De aandoening kan heel veel hinder veroorzaken en zware en blijvende neurologische schade aanrichten.

Daarom wordt de vaccinatie voor meningitis C aangeraden aan alle kinderen tot 19 jaar. Ze is trouwens volkomen gratis en wordt uitgevoerd volgens de vaccinatiekalender.

Aarzel niet om uw dokter erover aan te spreken en uw vaccinale bescherming te laten nakijken.

 

Initialement publié par Pierre Dewaele le 13/05/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/09/2014 - 12h08

vaccination-info.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meningitis: dringend te diagnosticeren en te behandelen! Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Meningitis (hersenvliesontsteking) is meestal van infectieuze oorsprong. In ongeveer 75 % van de gevallen is ze viraal, en meestal is ze goedaardig. Bacteriële meningitis daarentegen is zeer ernstig. Vandaar dat iedereen met een meningitissyndroom dr...

Meer artikels