PUBLICITÉ

Men moet zijn bed maken zoals men slapen wil?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/01/2006 - 00h00
-A +A

We liggen een derde van ons leven te slapen! Als we 60 jaar zijn, hebben we 20 jaar lang niets anders gedaan dan slapen. Om deze activiteit, die onontbeerlijk is voor een goede gezondheid, niet in een nachtmerrie te doen veranderen, moeten we voldoende aandacht besteden aan onze slaapomgeving.

PUB

Voor een goede nacht en een verkwikkende slaap

  • Zet uw bed in de rustigste kamer van uw huis. Zorg voor dubbele beglazing in uw ramen en hang overgordijnen of rolluiken om het geluid van buitenaf te dempen.
  • Zorg ervoor dat er geen rechtstreekse en felle verlichting is, kies voor zacht en gedempt licht.
  • Uw kamer mag niet te veel verwarmd worden de kamertemperatuur mag maximaal 20°C bedragen. Als de lucht te droog is, moet u een luchtbevochtiger plaatsen.
  • Zorg voor een kort ritueel voor u naar bed gaat: lees een boek, luister naar zachte muziek...
  • Zorg voor een comfortabel bed om te voorkomen dat u met het verkeerde been uit bed stapt (rugpijn, hoofdpijn...). De matras en lattenbodem moeten de bewegingen opvangen (vooral als men met twee in een bed slaapt) en de putten die door de zwaarste lichaamspunten worden veroorzaakt, compenseren. Zorg er dus voor dat u geen te zachte matras kiest. Overdrijf niet met kussens, u hebt ze niet nodig. Draag een ruime pyjama en draai u niet in uw lakens of dekens zodat u zich vrij kunt bewegen. Vergeet niet uw lakens regelmatig te verversen.

Hoe meet u uw slaapcomfort?

Voortaan is het mogelijk, dankzij een onderzoek dat gedurende 6 maanden werd gevoerd door een team slaapspecialisten, orthopedisten en informatici in samenwerking met het Centrum voor Biostatistiek van het Limburgs Universitair Centrum. In Hasselt ontwikkelde het Bedmeetcenter een methode om op basis van een topografie het slaapcomfort objectief te meten. Deze methode is gebaseerd op 4 parameters: de spierweerstand, de spierspanning, de thermische reactiecapaciteit en het spierevenwicht. Naargelang de variabiliteit van deze parameters die op de verschillende slaapsystemen worden gemeten, wordt de mate van het slaapcomfort van de geteste persoon gemeten. Deze meting houdt rekening met het feit dat wij in de loop van de nacht minstens een honderdtal keer van houding veranderen. Statistisch gezien hebben we maar 1 kans op 4 om een matras te kiezen die voor ons geschikt is. Met het systeem dat in Hasselt werd ontwikkeld, verhoogt deze kans tot maar liefst 97%! Denk er ook aan dat de duurste slaapsystemen niet noodzakelijk de beste zijn.Klik hier om meer te weten over het Bedmeetcenter: www.bedmeetcenter.be.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/01/2006 - 00h00 www.bedmeetcenter.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Hoe uw matras te kiezen? Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We brengen één derde van ons leven door in bed . Het is dus belangrijk dat we ons beddengoed met de nodige zorg kiezen en het vervangen zodra dat nodig is. Hieronder een kleine handleiding om u te helpen de matras en de bedbodem te vinden die het bes...

Een goed bed voor een gezonde slaap Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Een goed bed is cruciaal voor de kwaliteit van onze slaap. Maar aan welke criteria moeten een matras en het onderstel precies voldoen? En wanneer moeten we het bed vervangen? Hieronder vindt u de antwoorden op uw vragen en enkele praktische tips.

Meer artikels