PUBLICITÉ

Melk en zuivelproducten: niet zo slecht...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 14/10/2008 - 00h00
-A +A

Melk wordt ondanks zijn troeven voor de gezondheid van het beendergestel te vaak en ten onrechte miskend. Maar de keuze aan zuivelproducten -om te eten en om te drinken- is ontzettend groot. Het regelmatig nuttigen van zuivel blijft op elke leeftijd een gezonde gewoonte. Bijvoorbeeld voor de nieren of tegen het metabool syndroom

PUB

De voor- en tegenstanders van zuivelproducten gaan vaak met elkaar in de clinch, vaak naar aanleiding van de voordelen van melk en melkproducten voor de gezondheid van het bot. De pro's en contra's van dit debat zijn complex en ze leiden jammer genoeg de aandacht af van andere effecten van de voedingsmiddelengroep die vaak minder gekend zijn, maar waar men hoe langer hoe meer over weet.
Dat is bijvoorbeeld het geval voor het vermagerend effect van calcium in melk of nog het hypotensief effect van sommige peptiden (fragmenten van proteïnen) in melk. Sommige mogelijke eigenschappen moeten nog worden bevestigd. Nieuwe studies onderzoeken ook andere effecten. Vandaag trekken vooral de nieren de aandacht.

Een oppepper

Een evenwicht tussen de aanvoer van dierlijke en plantaardige producten lijkt een belangrijke rol te spelen voor de goede werking van de niervaten. De werking van de niervaten kan worden geëvalueerd door de excretie van albumine in de urine te meten.
Amerikaanse onderzoekers onderzochten het verband tussen de voeding en de uitscheiding van albumine bij 5.042 gezonde patiënten tussen 45 en 84 jaar oud.
Het resultaat van de analyse is dat een verhoogde consumptie van zuivelproducten arm aan vetten, evenals een voeding die volkoren granen bevat, fruit en groenten, geassocieerd is met een zeer geringe uitscheiding van albumine in de urine
Maar een hoge consumptie van dierlijke producten, met uitzondering van zuivelproducten, in het bijzonder de consumptie van veel vlees, verhoogt de uitscheiding van albumine in de urine, wat potentieel de gezondheid van de nieren op lange termijn in gevaar kan brengen.

Metabool syndroom: beter melk dan frisdrank

De rol van voeding bij de aanpak van het metabool syndroom is nog altijd niet goed gekend, maar prospectieve studies laten toe om de rol beter te begrijpen.
Amerikaanse onderzoekers onderzochten het verband tussen het metabool syndroom en de voedingsgewoonten bij 9.514 patiënten tussen 45 en 64 jaar oud.
Na een follow-up van negen jaar stelden ze 3.782 nieuwe gevallen vast van het metabool syndroom. De analyse van de resultaten wijst erop dat de consumptie van vlees, gefrituurde levensmiddelen en frisdranken gelinkt is aan het optreden van de aandoening. En dat terwijl de consumptie van zuivelproducten een beschermend effect lijkt te hebben.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 14/10/2008 - 00h00 American Journal of Clinical Nutrition, juni 2008. Circulation, februari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zuivelproducten tegen diabetes Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog vetgehalte in het bloed verhogen het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Volgens een Amerikaanse studie kunnen zuivelproducten bijdragen tot de preventie van...

Cholesterol en soja: een doeltreffend duo... Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h58

De regelmatige consumptie van soja krijgt heel wat positieve eigenschappen toegeschreven. Nu wordt alvast bevestigd dat soja in de vorm van 'zuivelproducten' het cholesterolgehalte doet dalen en de gezondheid van de beenderen beschermt.

Leversteatose: de ziekte die alle levers bedreigt Geüpdatet op 29/06/2016 - 16h20

Niet-alcoholische leversteatose , in het Engels NAFLD , is een veel voorkomende ziekte die nochtans maar weinig bekend is. Meestal levert ze geen symptomen op, en daar zit ‘m net het gevaar, want de ziekte is levensbedreigend. We leren ze u kennen zo...

Meer artikels