PUBLICITÉ

Melatonine en jetlag

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 14h53
-A +A

Melatonine is een hormoon in de hersenen dat onze interne klok, m.a.w. ons dag- en nachtritme, regelt. Het zou logisch zijn als dit hormoon nuttig zou zijn in de strijd tegen bepaalde slaapstoornissen of tegen jetlag.

Maar na bijna tien jaar onderzoek is de doeltreffendheid ervan nog steeds niet aangetoond…...

PUB

Melatonine en het dag- en nachtritme

Onze biologische klok ligt aan de basis van onze hersenen, achter de ogen, ter hoogte van de hypothalamus. Ze volgt een ritme van 24 uren en regelt met name het dag- en nachtritme, de temperatuurschommelingen en de hormonale uitscheidingen. De grote dirigent van dit systeem is een hormoon, melatonine, waarvan de productie wordt gestart door de invallende duisternis en onderbroken door fel licht.

Vanuit een perfect begrijpelijke logica bogen de onderzoekers zich over dit hormoon met de bedoeling een oplossing tegen jetlag en bepaalde slaapstoornissen te vinden.

Melatonine is niet beter dan een placebo

Voor deze opdracht werden een tiental proeven besproken die de doeltreffendheid van de inname van melatonine documenteerden met het oog op een correctie van slaapstoornissen wegens medische of neurologische pathologieën, door misbruik van bepaalde geneesmiddelen of als gevolg van een verstoring van het dag/nachtritme, waar nachtwerkers en mensen die lange lijnvluchten nemen (jetlag) mee geconfronteerd worden. De gegevens hadden uiteindelijk betrekking op meer dan 600 personen. In vergelijking met een placebo had de toediening van melatonine niet meer effect.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 28/02/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/08/2014 - 14h53

British Medical Journal, 9 februari, versnelde on line-editie.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Onze zomerreeks : Jetlag Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Driekwart van de personen die een langeafstandsvlucht maken, heeft last van het tijdverschil. Maar met enkele raadgevingen kan u de effecten van een jetlag verminderen.

Jetlag: hoe de ongemakken te verminderen? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h50

Of we nu op vakantie gaan of moeten reizen voor het werk, het jetlagsyndroom ligt continu op de loer. Hoe functioneert ons dag- en nachtritme? Wat zijn de symptomen van de jetlag? En wat kunnen we doen om er minder hinder van te ondervinden?

Meer artikels