PUBLICITÉ

Melanoom

Mise à jour le 16/07/2012 - 18h03
-A +A

PUB

Melanoom, de gevaarlijkste huidkanker

Een melanoom is een uit pigmentcellen (melanocyten) bestaand gezwel. Tot de melanomen rekent men huidgezwellen die kunnen variëren van de meest onschuldige (sproeten en ouderdomswratjes) tot de meest maligne vormen (bijvoorbeeld het maligne melanoma). Bij de sproet of epulis is het aantal melanocyten gelijk gebleven, maar de activiteit ervan is groter geworden. De zogenaamde ouderdomswrat of lentigo senilis is een klein, 1 tot 5 mm groot, donker gekleurd en verheven plekje waarbij zowel het aantal melanocyten als de hoeveelheid melaninepigment is toegenomen. Het verloop van een maligne melanoom is onvoorspelbaar. Soms groeit het aanzienlijk in korte tijd en treedt er ulceratie op. In andere gevallen tonen dergelijke tumoren een zeer langzame groei en blijven tot de oppervlakkige huidlagen beperkt. Berucht zijn de metastasen (uitzaaiingen) die kunnen optreden in onder andere de volgende organen:

  • lever;
  • hersenen;
  • longen.

Soms verschijnen deze metastasen voordat het primaire melanoom ontdekt is. Het is ook mogelijk dat pas tien jaar na het verwijderen van het maligne melanoom metastasen ontstaan. De behandeling zal erop gericht zijn de tumor in een zo vroeg mogelijk stadium geheel te verwijderen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00 en geüpdatet op 16/07/2012 - 18h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Huidkanker: de doorbraak van PET Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

PET - dat staat voor positron emissie tomografie - is een moderne beeldvormingstechniek die bijzonder doeltreffend blijkt bij de diagnose van één van de gevaarlijkste huidkankers: melanoom.

Melanoom in het oog: een moeilijk opspoorbare kanker Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een oculair melanoom of melanoom in het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen. Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose. Hoe manifesteert zich een melanoom in het oog?

Meer artikels