PUBLICITÉ

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2012 - 21h45
-A +A

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker.

Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

PUB

Wat is een melanoom?

Melanoom, de agressiefste huidkanker, is een kwaadaardig letsel dat begint in de pigmentcellen van de opperhuid.

Typerend voor deze kanker is niet zijn lokaal agressief karakter, maar zijn neiging om snel uit te zaaien naar andere organen via de lymfevaten of via het bloed.

UV-stralen zijn momenteel de enige erkende externe risicofactor.

Tal van epidemiologische studies tonen het nefaste effect van UV-blootstelling aan bij kinderen.

Ook zogenaamde intermittente blootstelling - weinig zon tijdens het jaar en dan ineens intense blootstelling tijdens de vakantie - blijkt een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van melanoom.

Er bestaat ook een congenitale voorbestemdheid (bleke huid (reactiviteit op de zon), erfelijke factoren, …) die bepaalt hoeveel schade UV-stralen veroorzaken.

De schuldigen van melanoom: betaalde vakantie en de bikini?

Van begin jaren 60 tot eind jaren 80 is de frequentie van melanomen bij de blanke bevolking alarmerend gestegen. Het aantal nieuwe gevallen is om de 10 à 20 jaar verdubbeld.

Daardoor is melanoom uitgegroeid tot de kanker waarvan de frequentie het snelst stijgt bij blanken, met uitzondering van longkanker bij vrouwen.

Die stijging hangt samen met de verandering in onze levensstijl: meer vakantie, bruinen, de bikini,… Al die gewoonten hebben pas tijdens de 20ste eeuw ingang gevonden.

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 23/03/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/08/2012 - 21h45

Persdossier bij de campagne Euro Melanoma 2004

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Huidkanker: de doorbraak van PET Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

PET - dat staat voor positron emissie tomografie - is een moderne beeldvormingstechniek die bijzonder doeltreffend blijkt bij de diagnose van één van de gevaarlijkste huidkankers: melanoom.

Kunnen we ontsnappen aan melanomen? Gepubliceerd op 06/09/2017 - 15h41

Een melanoom is een relatief zeldzame huidkanker; in België zijn er ongeveer 1500 nieuwe gevallen per jaar. In 10 à 20% van de gevallen kan een melanoom gevaarlijk worden als het niet op tijd behandeld wordt en er zich uitzaaiingen vormen. «Nochtans...

Huidkanker: een hoopgevend gen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Meer artikels