PUBLICITÉ

Melanoom in het oog: een moeilijk opspoorbare kanker

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 13/06/2014 - 12h30
-A +A

Een oculair melanoom of melanoom in  het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen.

Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose.

Hoe manifesteert zich een melanoom in  het oog?

PUB

Wat is een oculair melanoom of melanoom in het oog?

Elk jaar komen er in België op elke duizend inwoners zeven tot acht nieuwe gevallen van oculair melanoom bij. Het is dus een zeldzame kanker. Het oculair melanoom is goed voor iets minder dan 5% van alle melanomen in het menselijk lichaam.

Een melanoom is een tumor die de melanocyten aantast. Dat zijn de cellen die de melanine aanmaken, een bruin pigment dat de huid en de ogen hun kleur geeft. De melanocyten in het oog bevinden zich vooral in de iris (het regenboogvlies) en in het choroidea, een van de vaatvliezen van de oogbol.

Een melanoom evolueert traag

Een oculair melanoom is een relatief langzaam evoluerende kanker. De tumor kan zich over een lange periode ontwikkelen voor de eerste signalen de kanker verraden.

Dat achterblijven van de symptomen is niet zonder gevolgen. Het gebeurt namelijk vaker dat een melanoom in  het oog pas in een vergevorderd stadium van de ziekte wordt vastgesteld. Een vroegtijdige diagnose vergroot nochtans – zoals vaak - de slaagkansen van de therapie en verkleint de risico’s op uitzaaiingen.

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 13/06/2014 - 12h30

Met dank aan prof. Patrick De Potter, oogoncoloog gespecialiseerd in oogtumoren en hoofd van de dienst oftalmologie van het Universitaire Ziekenhuis St-Luc in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Oogkanker: melanoom en retinoblastoom Gepubliceerd op 03/04/2012 - 10h42

Oogkanker komt zelden voor. De meest courante vorm bij volwassenen is het oogmelanoom . Het retinoblastoom is een andere oogkanker die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. Tekst en uitleg over deze vormen van oogkanker .

Huidkanker: een hoopgevend gen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Meer artikels