Een oculair melanoom of melanoom in het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen.
Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose.
Hoe manifesteert zich een melanoom in het oog?

Wat is een oculair melanoom of melanoom in het oog?
Elk jaar komen er in België op elke duizend inwoners zeven tot acht nieuwe gevallen van oculair melanoom bij. Het is dus een zeldzame kanker. Het oculair melanoom is goed voor iets minder dan 5% van alle melanomen in het menselijk lichaam.
Een melanoom is een tumor die de melanocyten aantast. Dat zijn de cellen die de melanine aanmaken, een bruin pigment dat de huid en de ogen hun kleur geeft. De melanocyten in het oog bevinden zich vooral in de iris (het regenboogvlies) en in het choroidea, een van de vaatvliezen van de oogbol.
Een melanoom evolueert traag
Een oculair melanoom is een relatief langzaam evoluerende kanker. De tumor kan zich over een lange periode ontwikkelen voor de eerste signalen de kanker verraden.
Dat achterblijven van de symptomen is niet zonder gevolgen. Het gebeurt namelijk vaker dat een melanoom in het oog pas in een vergevorderd stadium van de ziekte wordt vastgesteld. Een vroegtijdige diagnose vergroot nochtans – zoals vaak - de slaagkansen van de therapie en verkleint de risico’s op uitzaaiingen.
Met dank aan prof. Patrick De Potter, oogoncoloog gespecialiseerd in oogtumoren en hoofd van de dienst oftalmologie van het Universitaire Ziekenhuis St-Luc in Brussel.