PUBLICITÉ

Meerlingzwangerschappen: wat bestaat er aan hulp?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 22/12/2014 - 10h01
-A +A

Meerlingzwangerschappen komen niet zo veel voor, maar het aantal stijgt wel door de vooruitgang in de medisch begeleide voortplanting.

Een twee- of meerling verwachten is een ongewoon avontuur en vergt een goede materiële en psychologische voorbereiding. En een minimum aan hulp.

Een overzicht van de bestaande ondersteuning voor meerlingzwangerschappen.

PUB

Hoelang duurt het zwangerschapsverlof bij twee- of meerlingen?

Het zwangerschapsverlof duurt langer voor vrouwen die een tweeling (of een drieling of meer!) verwachten. Het duurt 17 weken in plaats van 15 voor één kind meer en kan tot 19 weken oplopen.

Het wordt op de volgende manier opgesplitst:

  • Prenataal verlof: 8 weken voor de geboorte (in plaats van 6 weken),
  • Postnataal verlof: 11 weken (in plaats van 9 weken).

Kinderbijslag

De kinderbijslag stijgt met het aantal kinderen, maar er verandert niets als de kinderen op dezelfde dag geboren worden (elk kind krijgt dus evenveel).
De geboortepremie vermindert dan weer met het aantal kinderen; maar bij meerlinggeboorten krijgt elk kind het maximale bedrag (1223,11 euro in 2014).

Let wel, sinds de laatste staatshervorming is de kinderbijslag de bevoegdheid van de gewesten en niet langer een federale bevoegdheid. De zaken kunnen dus veranderen. Vraag na bij uw ziekenfonds.

Ouders van drie- of vierlingen hebben recht op hulp aan huis voor het huishouden, om de boodschappen te doen, om met de kinderen bezig te zijn, enz. Soms is deze hulp gratis, maar soms zult u een bijdrage moeten betalen afhankelijk van uw inkomen. Neem contact op met het OCMW van uw gemeente om te weten waar u in uw situatie recht op hebt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 22/12/2014 - 10h01

Ameli.fr. Association Jumeaux et plus, http://jumeauxandco.com/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moederschapsverlof: vraag en antwoord Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h00

Het is onvermijdelijk: een geboorte verandert het leven van de ouders. Om voor de pasgeborene te kunnen zorgen, krijgen de mama’s moederschapsverlof . Bent u in verwachting of plant u binnenkort een geboorte? Dan kan deze informatie misschien belangr...

Meer artikels