PUBLICITÉ

Meer zelfvertrouwen in 3 stappen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/10/2014 - 15h37
-A +A

Hoe kunnen we een gebrek aan zelfvertrouwen verhelpen?

Christophe André*, een vooraanstaand psychiater, reikt drie stappen aan om dat te bereiken.

Na het inventariseren van de moeilijke situaties en enkele inspanningen voor verandering volgt de laatste stap: het opstellen van een trainingsprogramma om de lastige situaties stukje bij beetje het hoofd te bieden.

PUB

1) Inventaris van lastige situaties

Het eerste wat mensen met klachten over een gebrek aan zelfvertrouwen gevraagd wordt, is om een inventaris op te maken, een soort gedetailleerde stand van zaken. Het gaat hierbij om een soort weergave van de kleine tekortkomingen in het dagelijkse leven, een beschrijving van hoe het gebrek aan zelfvertrouwen zich dagelijks manifesteert. Sommige mensen zeggen dat ze bepaalde dingen niet durven vragen, dat ze bepaalde stappen niet durven zetten, dat ze niet durven dansen in het bijzijn van anderen, dat ze niet in het openbaar durven spreken, dat ze terugkrabbelen als ze iets moeilijks moeten doen, enz.
Die inventaris is nodig, want je kunt niet werken vanuit een globaal concept, je moet werken met concrete dingen en dus kunnen terugvallen op een zo gedetailleerd mogelijke lijst van de lastige en moeilijke situaties. Daarna kun je stap voor stap het hoofd proberen te bieden aan moeilijke situaties, want één ding is zeker: het gebrek aan zelfvertrouwen wordt alleen maar groter als je moeilijke situaties uit de weg gaat. Mensen vertonen enorm veel mijdgedrag, ze gaan de confrontatie niet aan. Het is goed om daar extra aandacht aan te besteden.

2) Aanvaard dat u niet perfect bent

Vaak is het gebrek aan zelfvertrouwen voor een deel te wijten aan perfectionisme. Mensen durven bepaalde dingen niet doen omdat ze het niet perfect doen. Ze durven bijvoorbeeld niet dansen omdat ze vinden dat ze niet goed kunnen dansen, ze durven geen vraag te stellen uit angst dat die niet intelligent of duidelijk overkomt, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/10/2014 - 15h37

* Christophe André is psychiater in het ziekenhuis Sainte-Anne in Parijs en leidt een gespecialiseerde dienst voor de behandeling van angst- en fobiestoornissen. Hij doceert aan de universiteit Paris X en heeft heel wat werken gepubliceerd voor het grote publiek
" Imparfaits, libres et heureux, pratiques de l'estime de soi ", Christophe André, uitgeverij Odile Jacob.
(Nederalndse vertaling: Onvolmaakt, vrij en gelukkig)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ