PUBLICITÉ

Meer seksueel plezier zonder baarmoeder?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/12/2014 - 16h44
-A +A

De baarmoeder staat van oudsher bekend als vrouwelijke orgaan.

Vrouwen vrezen dat de verwijdering ervan hun seksuele beleving aantast.

Het omgekeerde blijkt meestal waar te zijn!

PUB

Hysterectomie en seksueel genot

Het verwijderen van de baarmoeder, hysterectomie in vaktaal, is de frequentst uitgevoerde gynaecologische ingreep. De aanleiding is meestal overmatig bloedverlies, een verzakte baarmoeder of een vleesboom (myoom). Omdat de baarmoeder door de eeuwen heen een symbool is voor energie en vitaliteit schrikt hysterectomie nogal wat vrouwen af. Vooral de gevolgen voor hun seksualiteit baart hen zorgen.

Maar studien besluiten dat de seksuele beleving doorgaans niet wordt aangetast door hysterectomie. Integendeel, meestal gaat die er juist op vooruit.

Meer seksueel genot na een hysterectomie?

De onderzoekers volgden 420 vrouwen bij wie een hysterectomie werd uitgevoerd. Vóór de ingreep hadden veel vrouwen last van vaginale droogte, een gebrek aan opwinding en afwezigheid van een orgasme. Erna waren deze problemen bij de helft verdwenen. Verrassend genoeg heeft het al dan niet wegnemen van de baarmoederhals geen specifieke invloed op het seksuele genot.

Maar opgelet: 10% van de vrouwen ondervindt na een hysterectomie meer problemen bij het vrijen. Volgens een recente studie hangt alles af van welke plekjes van de geslachtsorganen vrouwen precies genot verschaffen. Een hysterectomie laat bijvoorbeeld alle zenuwen intact die door de clitoris en de schaamlippen lopen. Als een vrouw net in deze zone het gevoeligst is, zal ze geen enkele negatief effect ondervinden van de ingreep.
Vrouwen die vooral genieten bij diepe stimulering van de vagina of zelfs de baarmoederhals, zullen een veel minder positieve ervaring hebben.

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 18/11/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/12/2014 - 16h44

Jan-Paul W R Roovers et al. BMJ 2003;327:774-778 (4 October). http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/327/7418/774. J Minim Invasive Gynecol. 2011 May-Jun;18(3):288-95. doi: 10.1016/j.jmig.2011.01.012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hysterectomie verbetert het seksleven Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Een vrouw die een hysterectomie (wegnemen van de baarmoeder) moet ondergaan, stelt zich onvermijdelijk vragen over haar seksualiteit. Welnu, uit de resultaten van een recente studie in Nederland blijkt duidelijk dat deze ingreep het seksleven verbete...

Testosteron: ook voor de vrouwen! Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

De menopauze leidt in een aantal gevallen tot een vermindering van het libido . Om de vrouwen te helpen hun seksuele begeerte terug te vinden, wordt soms voorgesteld een testosteronsupplement te geven. Wat kan men daarvan verwachten?

Meer artikels