PUBLICITÉ

Meer seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) in België

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Steeds meer mensen krijgen een geslachtsziekte. Deze stijgende trend in West-Europa laat zich ook in België voelen. Waarom maken Amor's vergiftigde pijnen meer slachtoffers dan vroeger?

PUB

Geslachtsziekten zijn niet onschuldig

Seksueel overdraagbare aandoeningen, kortweg SOA genoemd, hebben een belangrijke impact op de lichamelijke en psychische gezondheid. Naast de lokale aantasting van de geslachtsorganen kunnen deze besmettelijke ziekten zich in het lichaam verspreiden. Ook het ongeboren kind kan erdoor aangetast worden. Redenen te over om de 'safe-sex' principes niet over boord te gooien.

AIDS

In ons land werden tot 2001 ongeveer 15.000 besmettingen met het HIV-virus, de verwekker van AIDS, geregistreerd. Opvallend is dat het leeuwendeel van de recente infecties, 65%, een gevolg is van heteroseksueel contact. HIV of het Human Immunnodeficiency Virus, is dus niet meer het trieste voorrecht van homoseksuele mannen (25%) of van druggebruikers (4%).Het aantal seropositieve mensen dat tot 2001 AIDS ontwikkelde bedroeg in België 2922. Brussel, Antwerpen en Luik tellen de meeste AIDS-patiënten.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 30/12/2003 - 00h00 De Schrijver K. Epidemiologie van seksueel overdraagbare ziekten in België. Epidemiologisch bulletin van de Vlaamse gemeenschap, nr 45, 2003/3.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Syfilis: een infectie die sterk terugkomt Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Het aantal gevallen van syfilis stijgt al vijftien jaar continu. Wat zijn de symptomen van deze seksueel overdraagbare aandoening (SOA)? Hoe is syfilis te herkennen? En hoe is ze vooral te vermijden?

Syfilis: terug van weg geweest? Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

In april hebben we vernomen dat tijdens het eerste trimester ongeveer 50 nieuwe gevallen van syfilis werden geregistreerd in Antwerpen, waarvan 17 in het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Meer artikels