PUBLICITÉ

Meer hartpatiënten in de buurt van fast-food-restaurants

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/08/2006 - 00h00
-A +A

Hoe meer fast-food-restaurants er in een buurt zijn, hoe hoger het aantal buurtbewoners met verhoogde cardiovasculaire risicofactoren. Dat blijkt uit een Canadese studie.

PUB

Cardiovasculaire risicofactoren nemen toe met het aantal fast-food-restaurants

De onderzoekers bezorgden de Canadese restauratiesector een onaangename verassing. De auteurs wilden de regionale dichtheid van fast-food-restaurants vergelijken met het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames te wijten aan cardiovasculaire aandoeningen.
In het totaal werden negen ketens van fast-food-restaurants weerhouden voor de studie. De onderzoekers gingen hun verdeling over 380 gebieden in Ontario na. Tegelijkertijd onderzochten ze hoeveel ziekenhuisopnames en overlijdens in die gebieden toe te schrijven waren aan acute coronaire syndromen (infarct, pijn ter hoogte van de borst, enz.). Dat gebeurde op basis van de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid voor het jaar 2001.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt een sterk verband tussen beide parameters, of het nu om welgestelde of niet zo welgestelde buurten gaat:

  • hoe meer fast-food-restaurants, hoe hoger het aantal cardiovasculaire accidenten;
  • in buurten met 10 à 15 fast-food-restaurants, stijgt de mortaliteit met 35% en het aantal ziekenhuisopnames met 28% ;
  • die percentages zijn nog hoger in gebieden met meer dan twintig fast-food-restaurants: 62% en 47%.

Onder invloed

De moraal van het verhaal? Laat u niet beïnvloeden door uw omgeving. Eten in een fast-food-restaurant is niet verboden, op voorwaarde dat het niet vaak gebeurt en dat uw voeding en die van uw kinderen daarbuiten gevarieerd en evenwichtig is. Bijkomende voorwaarde is dat de drie dagelijkse maaltijden rustig aan tafel genomen worden met de hele familie.
Verder moet kinderen duidelijk gemaakt worden wat het verband is tussen voeding en gezondheid. Als ze het vaak genoeg te horen krijgen, zal de boodschap op termijn wel doordringen. Tenslotte moeten zowel u als uw kinderen voldoende lichaamsbeweging nemen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/08/2006 - 00h00 Alter D.A. et coll., Can. J. Public Health, 96 (3) : 173-7, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids: dalende trend! Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft een nieuw rapport gepubliceerd over infecties veroorzaakt door het humane immunodeficiëntievirus (HIV) dat aids veroorzaakt. In België zijn sinds het begin van de epidemie meer dan 15.300 m...

Meer artikels