PUBLICITÉ

Meer en meer bijzienden

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/01/2010 - 00h00
-A +A

De voorbije decennia is het aantal gevallen van myopie steeds blijven stijgen. Een fenomeen dat specialisten nog niet hebben kunnen verklaren, ook al wordt de alomtegenwoordigheid van schermen in onze maatschappij vaak als oorzaak aangewezen.

PUB

Bijziendheid, een veelvoorkomend fenomeen


Bijziendheid, ook bekend onder de naam myopie, is een veelvoorkomende oogafwijking, die meestal bij kinderen en tieners ontstaat en die zich ontwikkelt alvorens zich rond de leeftijd van 20-25 jaar te stabiliseren. Bijziende mensen zien verafgelegen voorwerpen wazig en onscherp. Ze zijn meestal wel in staat om de krant zonder bril te lezen, maar niet om het nummer van de bus op de hoek van de straat te ontcijferen of om in de klas de vergelijkingen te lezen die op het bord geschreven zijn. Het probleem voor een bijziende komt door het feit dat het beeld van een verafgelegen voorwerp vóór het netvlies (of retina) gevormd wordt in plaats van erop. Bijziendheid kan gemakkelijk gecorrigeerd worden door het dragen van een bril of contactlenzen, maar dit veroorzaakt wel aanzienlijke bijkomende kosten voor de volksgezondheid. Bovendien lopen bijziende mensen op latere leeftijd meer risico op het ontwikkelen van glaucoom of cataract.

Stijging van het aantal bijzienden


Een Amerikaanse studie heeft de prevalentie van bijziendheid vergeleken tussen de perioden 1971-1972 en 1999-2004, en dat bij mensen van 12 tot 54 jaar. In de periode 1971-1972 was slechts 25% van de testpersonen bijziend. In de periode 1999-2004 was dat percentage al opgelopen tot 41,6%. In die 30 jaar is het aantal bijziende mensen dus enorm toegenomen. Azië wordt bijzonder hard getroffen door deze stijging, in die mate zelfs dat er sprake is van een epidemie, aangezien het fenomeen in sommige streken tot 60% van de bevolking treft.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/01/2010 - 00h00 JAMA and Archives Journals: Myopia appears to have become more common, december 2009. ScienceDaily. www.ophtalmologie.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
9 vragen over bijziendheid Gepubliceerd op 24/03/2015 - 22h06

U ziet goed van dichtbij, maar beelden in de verte zijn onscherp. Het gaat waarschijnlijk om bijziendheid , een gezichtsstoornis die zowat één vierde van de bevolking treft. Wat moet u weten over bijziendheid ? Een overzicht in 9 vragen en antwoorden...

Buiten spelen is goed voor de ogen! Geüpdatet op 01/11/2011 - 11h28

De grote toename van het aantal bijzienden in ons land zou te wijten zijn aan het feit dat kinderen minder buiten zijn, en dus minder zonlicht zien. Dat is in ieder geval de conclusie van een reeks internationale studies.

Een extra bril voor minder valpartijen Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Australische onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat bifocale brillen , die zowel myopie (bijziendheid) als presbyopie (ouderdomsverziendheid) corrigeren, het risico op valpartijen bij mensen ouder dan 70 jaar verhogen.

Meer artikels