Meer en meer bijzienden

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/01/2010 - 00h00
-A +A

PUB

Erfelijkheid en bijziendheid


De onderzoekers weten allang dat bijziendheid geassocieerd wordt met sommige genetische factoren: het gebeurt vaak dat verschillende mensen uit dezelfde familie bijziend zijn. Als een van beide ouders bijziend is, heeft een kind één kans op drie om het ook te zijn. Zijn beide ouders bijziend, dan is de kans dat ook het kind getroffen is, één op twee. Wat de recente stijging van het aantal gevallen van bijziendheid betreft, worden nu de andere factoren onderzocht die de ontwikkeling van deze gezichtsstoornis zouden kunnen bevorderen.

Bijziendheid: het wazig zicht van de moderne tijd?


Velen beweren dat er een verband moet zijn tussen bijziendheid en de tijd die besteed wordt aan het bekijken van voorwerpen op korte afstand (televisie, computerscherm, boeken) - typische gewoonten in onze moderne levenswijze. Bijziendheid komt inderdaad meer voor in industrielanden en de stijging van het aantal gevallen verloopt parallel met die van het sociaal-economisch niveau en het studiepeil. Dit bevestigt het oude cliché van de "intellectueel met de bril". Anderen suggereren dat er een verband bestaat tussen de voeding (onder meer de consumptie van snelle suikers) en bijziendheid. Nog anderen beweren dat er een verband is tussen bijziendheid en het ogenblik van de geboorte: kinderen geboren in de zomer zouden meer risico lopen op bijziendheid dan kinderen die geboren zijn in de winter. Dit zou te wijten zijn aan een grotere blootstelling aan het natuurlijke licht tijdens de eerste levensmaanden. In een soortgelijke context, zouden jonge kinderen die in hun slaapkamer een nachtlampje laten branden, meer risico lopen op bijziendheid dan kinderen die in het donker slapen.
Hoewel deze hypothesen zeer interessant lijken, is het op dit ogenblik onmogelijk met zekerheid te bepalen welke rol elk van die factoren speelt in de huidige aanzienlijke stijging van het aantal gevallen van bijziendheid.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/01/2010 - 00h00 JAMA and Archives Journals: Myopia appears to have become more common, december 2009. ScienceDaily. www.ophtalmologie.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB