PUBLICITÉ

Meer doden door overgewicht dan door ondervoeding

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2012 - 12h26
-A +A

Het aantal sterfgevallen door te veel eten ligt hoger dan door honger lijden! Dat is nu officieel.

PUB

Obesitas eist meer dodelijke slachtoffers dan ondervoeding

Er sterven vandaag meer mensen aan obesitasgerelateerde ziekten - zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes - dan aan ondervoeding door een gebrek aan voedsel. Dat is de conclusie van een uitgebreide studie die deze maand in het prestigieuze tijdschrift The Lancet is verschenen (1).

 

Het is in ieder geval choquerend nieuws. We hebben de gewoonte om te zeggen: "Beter benijd dan beklaagd" en we beschouwen onze samenleving waar alles in overvloed aanwezig is als een voorrecht. Maar de nadelen ervan - te weinig beweging en een onevenwichtige voeding - blijken nu nog dodelijker te zijn dan de spectaculaire hongersnoden in Afrika.

 

Obesitas en ondervoeding: de cijfers nuchter bekeken

We moeten alles natuurlijk in perspectief plaatsen.

De belangrijkste reden waarom obesitas en de gevolgen ervan de grootste doodsoorzaak geworden is, is eigenlijk een positieve ontwikkeling. Het aantal mensen dat aan ondervoeding is gestorven, is namelijk tussen 1990 en 2010 wereldwijd met 32% gedaald.

 

Sterfte als gevolg van obesitas is trouwens niet alleen een fenomeen uit de welvarende landen. Uit een andere recente studie blijkt dat ook sommige uiterst kwetsbare bevolkingsgroepen gevaar lopen op ondervoeding, maar ook op obesitas. Het voorbeeld dat werd onderzocht, is dat van een groep vluchtelingen in een kamp in de westelijke Sahara (2).

 

Clichés zijn altijd gevaarlijk, maar we blijven toch wel een bevoorrecht volkje. Obesitas richt weliswaar een heuse ravage aan, maar de arme landen zijn er toch nog altijd het ergst aan toe.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2012 - 12h26
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Overgewicht: de kwellingen van de verleiding Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

New-Yorkse onderzoekers hebben zopas aangetoond dat het zien van voedsel volstaat om het hersencircuit van het zinnelijk genot te stimuleren. Volgens hem zou de overvloed aan informatie over voedsel het eetgedrag verstoren en zo gedeeltelijk verantwo...

Overgewicht: een totaal verschillende aanpak Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Dr. Jean-Philippe Zermati is een Fransman die ervan overtuigd is dat artsen, media en overheid obesitas verkeerd aanpakken. Hij is van mening dat het geen goede oplossing is onze voeding onder controle te willen houden door erover na te denken...

Obesitas: een samenloop van oorzaken Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h28

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is . Obesi...

Meer artikels