PUBLICITÉ

Medicatie tegen acne kan gevoeligheid van de huid voor zonlicht verhogen!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23
-A +A

Acne en zon gaan niet goed samen. Na de vakantie is er om te beginnen het gevaar voor nieuwe uitbraken van acne. Maar daar stopt het niet. Sommige geneesmiddelen tegen acne houden namelijk een risico in op fotosensibilisatie, een overgevoeligheid van de huid voor zonlicht. Acnepatiënten moeten zich dus extra wapenen tegen ultraviolette straling. We overlopen de nodige maatregelen met professor Brigitte Dréno, hoofd van de dienst dermatologie(CHU in Nantes).

PUB

Opgelet voor de zon bij medicatie tegen acne

Lichte, matige en zware acne worden niet op dezelfde manier behandeld. “De graad van acne bepaalt welke geneesmiddelen tegen acne* de arts los van de hormoontherapie zal voorschrijven”, vertelt prof. Dreno. “Maar er is een risico voor fotosensibilisatie, al mogen we niet alle geneesmiddelen over dezelfde kam scheren”. Patiënten die doxycycline of isotretinoïne nemen, blijven beter uit de zon.

  • Bij lichte acne (acne op minder dan één helft van het gezicht, met enkele open of gesloten mee-eters en enkele papulopustules**) is de aanvangsbehandeling altijd lokaal en gebruikt de patiënt, gecombineerd of afzonderlijk, een retinoïde (een chemisch derivaat van vitamine A) en benzoylperoxide. Geen enkele van deze geneesmiddelen is fotosensibiliserend, er is dus geen reden tot bezorgdheid. Maar omdat deze middelen de opperhuid lichtjes uitdrogen en de hoornlaag verdunnen, wordt de huid toch iets gevoeliger voor zonnebrand. Daarom brengt u deze middelen het best ‘s avonds aan.
  • Bij matige acne (acne op meer dan één helft van het gezicht, met veel papulopustules en mee-eters en soms zelfs met een aantal nodules die bobbels onder de huid vormen) wordt een oraal in te nemen geneesmiddel voorgeschreven. Het gaat dan om antibiotica uit de groep van de cyclines - te nemen in een kuur van drie maanden - in combinatie met ofwel een lokale behandeling met retinoïdes of een behandeling met zink (in capsules, niet fotosensibiliserend). Van alle cyclines is het risico op een fototoxische reactie het grootst bij doxycycline; een heel lichte dosis zon kan dan al volstaan om reacties als zonnebrand uit te lokken. Daarom is het “wat heikel om ‘s zomers behandelingen met een cycline voort te zetten”, geeft prof. Dréno toe, “vooral als de patiënt naar vakantieoorden met veel zon trekt, de zee bijvoorbeeld of de bergen. In dat geval wordt het middel vervangen door lymecycline - dat heeft een kleiner risico op fotosensibilisatie - of moet de behandeling tijdelijk worden stopgezet en gecompenseerd worden met een lokale behandeling met retinoïde».
  • Bij zware acne (acne over het hele gezicht, met veel papulopustules, mee-eters en enkele nodules) en heel zware acne (veel ontstekingen, het gezicht staat vol nodules) “blijft isotretinoïne - via orale weg in te nemen - de aangewezen behandeling, maar alleen in tweede instantie, met andere woorden als de behandeling met  antibiotica in combinatie met een lokaal aan te brengen middel niet helpt”, aldus nog de dermatologe. “Als er een risico op littekenvorming is, mag er evenwel meteen gestart worden met isotretinoïne“. Bij isotretinoïne is de kans echter groot dat de huid een overgevoeligheid voor zonlicht ontwikkelt. De behandeling mag alleen worden voortgezet als de patiënt de zon mijdt en zich beschermt met een anti-UV-crème met een beschermingsfactor van minstens 50+. Daarom zal een arts nooit een behandeling met isotretinoïne opstarten aan het eind van de lente of het begin van de zomer - ook al omdat er tijd nodig is om de reactie van de huid te testen voor men start met een langdurige behandeling.
  • Voor de hormonale behandeling van acne is de anticonceptiepil Diane 35 sinds 2014 weer te krijgen. In Frankrijk was ze in 2013 enkele maanden uit de handel genomen. Het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM raadt het middel alleen als tweede keus aan voor matige tot zware acne. Contra-indicaties voor zon zijn er niet.

Interessante website: http://dermato-info.fr/article/Acne/Les_traitements

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23

*Development and evaluation of   a global acne severity scale (GEA scale) suitable for France and Europe. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2011 25:43-48 ;
** puisten die gevuld zijn met troebel vocht door de aanwezigheid van polynucleaire witte bloedlichaampjes

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe voorkomt u een uitbraak van acne na de zomer? Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

In zomers met veel zon krijgen mensen met acne even respijt. Door de zon wordt hun huid droger en bruin, waardoor ze de indruk krijgen dat hun huidaandoening stilaan verdwijnt. Maar voor die zomerse wittebroodsweken betalen ze een hoge prijs. Enkele...

Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Meer artikels