PUBLICITÉ

Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflammatoire darmaandoeningen zou veroorzaken. Een recente studie toont echter aan dat die verdachtmakingen volledig ongegrond zijn.

PUB

Ouders vragen zich vaak af of ze hun kinderen al dan niet moeten laten vaccineren. Ze willen hun kroost beschermen tegen pathogene kiemen, maar anderzijds maken ze zich toch wat zorgen over de vele vaccins die worden aanbevolen. En de polemieken van de laatste jaren zijn niet van aard om die ongerustheid te doen wegebben.

Hoe werkt een vaccin?

Bij toediening van een vaccin wordt het lichaam in contact gebracht met fragementen van bacteriën of virussen, antigenen genaamd, vooraleer het daarmee spontaan contact krijgt. Het immuunsysteem kan dan antistoffen vormen zonder dat het lichaam de ziekte ontwikkelt. A priori zou dat geen problemen mogen stellen.

Lobbyen tegen vaccinatie

Maar in meerdere Europese landen zijn lobby's aan het werk die beweren dat de vele antigenen in de vaccins het immuunsysteem zouden kunnen verzadigen. De Franse lobby beweert dat het vaccin tegen hepatitis B het optreden van multipele sclerose in de hand zou kunnen werken. In het Engeland is het mazelen/bof/rodehond-vaccin de kop van jut in de media. Daarom staan de ouders de laatste tijd wantrouwend ten opzichte van vaccinatie. Het mazelen/bof/rodehond-vaccin zou autisme en inflammatoire darmaandoeningen in de hand werken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Lancet 2002. Vol. 359. N°9306. Wakefield. Lancet 1998; 351: 637-641.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Laat uw baby inenten! Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Vaccins betekenden een fantastische doorbraak in de geneeskunde. Ze beschermen onze lieverds namelijk tegen tal van ernstige of zelfs dodelijke ziekten.

Meer artikels