PUBLICITÉ

Matrassen: met springveren, schuim of van latex?

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 28/05/2014 - 11h24
-A +A

Vering, bekleding, densiteit, dikte, enz. Een matras kiezen is een hele opgave!

We overlopen even de criteria waarmee u rekening moet houden om te kunnen genieten van een goede nachtrust.

PUB

De vering van de matras

Eerste stap: de matraskern kiezen. Er bestaan drie grote types van vering.

Matrassen met een metalen binnenvering

Metalen veren zijn bekend om hun goede ventilatie en zijn daarom zeker aangewezen voor mensen die veel zweten. Er zijn diverse types veren, maar ideaal zijn matrassen met pocketvering. Bij deze matrassen is elke veer afzonderlijk verpakt in een zakje van katoen of ander textiel. De veren bewegen dus onafhankelijk van elkaar waardoor u ook de bewegingen van uw partner niet voelt. En omdat de zones verschillen in hardheid, is de ondersteuning die de matras geeft aangepast aan de verschillende lichaamsdelen.

Matrassen in schuim

Er bestaan drie soorten schuim: polyetherschuim (goedkoopste modellen, te gebruiken als logeerbed), polyurethaanschuim of koudschuim (iets comfortabeler, grotere densiteit) en traagschuim. Schuim - vooral traagschuim - neemt de vorm aan van het lichaam en geeft daardoor uitstekende ondersteuning. Het zorgt ook voor een totale ontspanning van de spieren. Schuim is wel warmtegevoelig. Als u het ‘s nachts makkelijk te warm hebt, koopt u beter een ander type vering omdat schuim de warmte niet kan afvoeren.

Matrassen in latex of schuimrubber

Latexmatrassen ventileren heel goed. Ze zijn dus perfect geschikt voor vochtige ruimtes en mensen die makkelijk zweten. Latexmatras hebben ook verschillende comfortzones en de ondersteuning verschilt voor het hoofd, de schouders, de rug, de dijen, de voeten, enz. Dit type van matrassen - die meestal een stevige steun bieden - hebben met andere woorden het voordeel dat ze met de jaren weinig vervormen.

Hoe een matras aanvoelt, blijft een heel subjectieve zaak. Neem dus de tijd om het materiaal in de winkel te testen.

 

De bekleding van de matras

De tweede stap is de keuze van de bekleding rond de matraskern.

Die bepaalt het comfortgevoel als u erop gaat liggen. Misschien houdt u van een harder contact (latex, enz.) of eerder van een iets zachter contact (plantaardige vezels, enz.). Het is een kwestie van smaak. Sommige matrassen hebben ook een winterkant - die de warmte beter vasthoudt (wol, zijde, enz.) - en een zomerkant. Die laatste blijft lekker fris (katoen, vlas, enz.).

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 28/05/2014 - 11h24

Jean-Philippe Flamand, hoofd van de dienst kinesitherapie in het CHU Saint-Pierre.
Amandine De Ruyck, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij de Matrassenkoning.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe uw matras te kiezen? Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We brengen één derde van ons leven door in bed . Het is dus belangrijk dat we ons beddengoed met de nodige zorg kiezen en het vervangen zodra dat nodig is. Hieronder een kleine handleiding om u te helpen de matras en de bedbodem te vinden die het bes...

Een goed bed voor een gezonde slaap Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Een goed bed is cruciaal voor de kwaliteit van onze slaap. Maar aan welke criteria moeten een matras en het onderstel precies voldoen? En wanneer moeten we het bed vervangen? Hieronder vindt u de antwoorden op uw vragen en enkele praktische tips.

Is mijn matras vervuild? Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h27

Matrassen zijn net als hoofdkussens bronnen van binnenhuisvervuiling. Matrassen scheiden namelijk toxische stoffen af en die komen bovenop de stoffen die vrijkomen tijdens onze activiteiten in huis of uit allerlei soorten voorwerpen en materialen in...

Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Meer artikels