PUBLICITÉ

Marihuana bevordert buitenbaarmoederlijke zwangerschappen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/10/2004 - 00h00
-A +A

Naast het risico van een laag geboortegewicht en cognitieve stoornissen zou cannabis ook buitenbaarmoederlijke zwangerschappen bevorderen. Volgens een studie die werd uitgevoerd op muizen kan de consumptie van marihuana in het prille begin van de zwangerschap ervoor zorgen dat het embryo niet in de baarmoeder indaalt.

PUB

Enerzijds kent het medische en persoonlijke gebruik van cannabis (marihuana) een opmars in de hele wereld, maar anderzijds is het aantal buitenbaarmoederlijke zwangerschappen (BBZ) de laatste tien jaar aanzienlijk gestegen. Dat leidde tot de zorgwekkende vraag met betrekking tot de negatieve effecten van marihuana tijdens de zwangerschap. Tot vandaag wist men dat de consumptie van cannabis door de moeder bij het kind leidde tot een laag geboortegewicht en cognitieve en geheugenstoornissen. Nieuwe gegevens die bij muizen werden vastgesteld, suggereren ook andere gevolgen, met name een verhoogd risico van BBZ.

De experimenten met knaagdieren tonen een werking van cannabinoïden vanaf het prille begin van de zwangerschap aan, met een stijging van 40% van het aantal vroegtijdige miskramen en de afwezigheid van het embryo in de baarmoeder (in 35% van de gevallen). Het mislukken van de zwangerschap zou worden veroorzaakt doordat heel wat embryo's in de eileider van de muis blijven zitten, hoewel de embryo's die zo werden opgespoord er 100% normaal uitzien. Volgens de onderzoekers zou de gecoördineerde contractie en de relaxatie van het gladde spierweefsel, die nodig is voor een normaal transport van de embryo's, gewijzigd zijn.

Aangezien bij vrouwen het blijven zitten van het embryo in de eileider een belangrijke oorzaak van BBZ is, ligt het voor de hand dat hetzelfde mechanisme zich voordoet.Deze informatie leidt natuurlijk tot het advies aan vrouwen van vruchtbare leeftijd om geen marihuana te nemen, omdat een afwijking in het prille begin van de zwangerschap het gevolg kan zijn. En wat men zeker niet moet doen, is wachten tot men weet dat men zwanger is om het gebruik van cannabis te weigeren of stop te zetten!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/10/2004 - 00h00 Nature Medicine, 19 september 2004, DOI: 10.1038/nm1104.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

In-vitrofertilisatie: één embryo volstaat! Geüpdatet op 11/01/2005 - 00h00

De risico's van in-vitrofertilisatie (IVF) zijn vooral het gevolg van het grote aantal meerlinggeboorten. Vandaar dat er meestal maximum twee embryo's teruggeplaatst worden in de baarmoeder. En als men zich nu eens beperkte tot één embryo, om het ris...

Meer artikels