PUBLICITÉ

Margarines: zes zaken die u moet weten

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, apothekeres op 01/06/2017 - 16h41
-A +A

Margarines worden vaak aangeprezen voor hun voedingswaarde, hun positieve impact op de gezondheid, hun nut voor wie kuurt, enzovoort. Maar wat is margarine precies? Verdienen margarines een plaats in onze koelkast? Hieronder vindt u zes vragen en antwoorden die de belangrijkste aspecten van margarines behandelen

PUB

Margarine: wat is het verschil met boter?

Margarine is in 1869 uitgevonden door de Franse scheikundige en apotheker Hippolyte Mege-Mouries. Napoleon III had opdracht gegeven een product te ontwikkelen dat boter kon vervangen. Boter was in die tijd duur, moeilijk te krijgen en bewaarde niet lang. Margarine is een emulsie of mengsel van vet (ten minste 80 %) en melk of water (20 %).

Boter is een vetstof van dierlijke herkomst en wordt gemaakt van de room in koemelk. Margarines zijn meestal van plantaardige herkomst en worden gemaakt van olie; het gehalte aan vet afkomstig uit melk bedraagt maximaal 3 % van het totale vetstofgehalte.

Hoe moet u margarines kiezen en gebruiken?

Margarines kunnen gebruikt worden als smeerstof voor de boterham, om te laten smelten op gegaarde gerechten of in bepaalde gevallen ook ter vervanging van olie en boter bij het bakken. Afhankelijk van het gebruik onderscheidt men drie categorieën van margarines:

  • De zogenaamde traditionele margarines (smeermargarines en bak- en braadmargarines), die meestal meer dan 55 % vetstofgehalte bevatten. Ze kunnen gebruikt worden voor bereidingen op een laag vuur of om op de boterham te smeren en kunnen ook in bijna alle gerechten boter vervangen. Let wel op met patisserie en gebak: dit type margarine is er bruikbaar voor, maar de benodigde hoeveelheid komt niet altijd overeen met de voorgeschreven hoeveelheid boter.
  • Lightmargarines of minarines hebben meestal een vetstofgehalte lager dan of gelijk aan 55 %. Deze margarines bevatten veel water en zijn daarom niet geschikt om te bakken, maar alleen voor op de boterham.
  • De ‘gezonde’ margarines: de focus ligt op het evenwicht van de vetzuren via het gebruik van oliën met een hoog omega 3-gehalte of verrijking met plantaardige sterolen. Deze producten bevatten voedings- en gezondheidsclaims over bijvoorbeeld het verlagen van de cholesterol, omega 3, enz.

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, apothekeres op 01/06/2017 - 16h41

Etude du secteur des margarines - Oqali – Données 2011 – Ed. 2013.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Meer artikels