PUBLICITÉ

Mannen met migraine, de CVA's liggen op de loer

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

Sinds jaar en dag wordt er een verband vermoed tussen migraine en het risico van cerebrovasculaire accidenten (CVA). Volgens deze nieuwe studie lopen mannen met chronische hoofdpijn vier keer meer kans op een CVA. Vrouwen lijken hiervan gespaard te blijven.

PUB

Deze analyse, met een maximale duur van 23 jaar, omvat 35 000 Finse mannen en vrouwen die bij aanvang tussen 25 en 54 jaar oud waren. De proefpersonen rapporteerden de frequentie van hun hoofdpijnen, terwijl parallel de bloeddruk, diabetes, grootte, gewicht, cholesterolgehalte en tabaksgebruik regelmatig werden opgetekend.Uiteindelijk rapporteerden 17% van de vrouwen en slechts 9% van de mannen migraines. Er werden 2.167 CVA's geregistreerd. Bij de vrouw kon geen enkele relatie tussen hoofdpijn en CVA's worden vastgesteld. Mannen met chronische hoofdpijn hadden daarentegen vier keer meer risico van een CVA na een jaar, 1,9 keer meer op 5 jaar en 1,2 keer meer op 23 jaar.

  • Welke verklaring kunnen we geven voor dat verschil tussen de geslachten?De auteurs veronderstellen een grotere heterogeniteit in de oorzaken van de migraines bij vrouwen, maar die hadden niets te maken met het proces dat tot een CVA leidt.
  • Waarom vermindert het risico van CVA mettertijd?
Doordat de verhoging van het CVA-risico heel uitgesproken is na een korte opvolgingsperiode, is het mogelijk dat chronische hoofdpijn een merkteken vormt in het onderliggende proces dat naar een CVA leidt.Kortom, bij mannen vormt chronische hoofdpijn een onafhankelijke, voorspellende factor voor CVA's.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/07/2003 - 00h00 Jousilahti P. et coll., Headache and the risk of stroke. A prospective observational cohort study among 35.056 finnish men and women. Arch. Intern. Med., 163: 1058-1062, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voorkom CVA: eet chocolade! Gepubliceerd op 30/03/2016 - 10h26

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet. Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Chocolade helpt ook bij de prevent...

CVA en overleving: de rol van vitamine C Geüpdatet op 20/05/2008 - 00h00

Vitamine C heeft een tonisch effect, vooral in de wineter. Maar een regelmatige en voldoende hoeveelheid vitamine C is ook gunstig op lange termijn. Meer bepaald voor een aantal slagaders die de hersenen van het nodige bloed voorzien…

CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

Meer artikels