PUBLICITÉ

Mannen, hun trots en hun arts

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h50
-A +A

We zijn in 2016, de rol van mannen en vrouwen in onze samenleving is serieus veranderd. Het idee dat mannen zich niet van hun kwetsbare kant mogen laten zien, is allang achterhaald. Alhoewel… Volgens de auteurs van een studie kost dat oude ideaal misschien wel levens.

PUB

Mannen en hun gezondheid

Het is maar een heel kleine studie - slechts een paar honderden mensen deden eraan mee - maar ze stemt hoe dan ook tot nadenken.

De onderzoekers hebben mannen naar hun mening gevraagd over het onderwerp mannelijkheid en hun voorkeuren voor een arts. De mannen werden ook geïnterviewd door studenten geneeskunde - mannen en vrouwen - over hun gezondheid.

Het resultaat: mannen met een sterk uitgesproken mening over mannelijkheid, kozen eerder voor een mannelijke arts. Ze waren helaas ook veel minder happig dan de andere deelnemers om open over hun symptomen te spreken met de mannelijke interviewers.

De trots van de mannen…

Volgens de auteurs van de studie is de impact van iemands gevoel van mannelijkheid op zijn relatie met zijn arts niet te onderschatten. De resultaten sluiten daarmee aan bij die van een andere studie uit 2014. Daaruit bleek dat mannen minder snel naar de dokter stappen, maar hun symptomen wel bagatelliseren. En dat hun gezondheid eronder lijdt…

Voor alle duidelijkheid: het zijn niet de mannen op zich die hun verhaal minder makkelijk met hun arts delen. Het is hun gehechtheid aan de zogenaamde mannelijke waarden die hier speelt. Ook de vrouwen die zich identificeerden met de aspecten die traditioneel als relevant worden gezien voor viriliteit - zelfredzaamheid, moed en zelfs hardheid - hadden namelijk een minder open relatie met hun arts.

Maar het blijft wel een feit dat de levensverwachting van mannen - onder voor het overige identieke voorwaarden - lager is dan die van vrouwen. Maakt hun schroom om met hun arts over hun gezondheidsproblemen te praten deel uit van de oorzaken? Dat is misschien wat overdreven. Maar we kunnen de mannen die heel erg gehecht zijn aan hun viriliteitsideaal wel iets voorstellen: neem een vrouwelijke arts, heren! Volgens een studie waren de meest viriele types onder de mannen een stuk opener als ze voor een dokter van het zogenaamde zwakke geslacht zaten…

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vanavond niet schat, ik heb migraine! Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Migraine wordt beschouwd als hét excuus bij uitstek om geen seks te moeten hebben. Daarachter gaat ook het idee schuil dat vrouwen die vaak migraine hebben, seksueel geremd zijn en van hun migraine profiteren om minder vaak te moeten vrijen met hun p...

Samen slapen maakt mannen minder slim Geüpdatet op 30/09/2008 - 00h00

Samen slapen maakt je minder slim. In een gedeeld bed zou je minder goed slapen en daardoor overdag intellectueel minder fit zijn. Vooral bij mannen zou het effect duidelijk zijn, aldus een Oostenrijks onderzoek.

Oestrogeen helpt bij schizofrenie Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou een positieve invloed hebben op schizofrenie. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers na onderzoek bij 102 vrouwen en 52 mannen. Maar een echte hormoontherapie is voorlopig geen optie. De nevenwerki...

Meer artikels