PUBLICITÉ

Mannen en gezondheid: een kleine inspanning graag!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2011 - 14h57
-A +A

Vrouwen leven zoals bekend langer dan mannen. Er is pas een Europees rapport verschenen over de ziekteoorzaken bij mannen. De conclusie: de lagere levensverwachting is geen vaststaand biologisch feit. We moeten dus investeren in de gezondheid van de mannen

PUB

Mannen zijn op gezondheidsvlak benadeeld

In alle landen van de Europese Unie is de gemiddelde levensverwachting voor mannen lager dan voor vrouwen. Dat verschil varieert van land tot land en gaat van 3,3 jaar in IJsland tot maar liefst 11,3 jaar in Litouwen. Ook in de regio’s binnen één en hetzelfde land zijn er verschillen. Het sterftecijfer van mannen ligt op elke leeftijd hoger, maar vooral tussen 15 en 65 jaar. In die leeftijdscategorie sterven 630 000 mannen, tegenover slechts 300 000 vrouwen. Biologisch is daar geen enkele reden voor. De levensverwachting van mannen gaat gelukkig al enkele jaren in stijgende lijn. Maar de situatie kan nog beter.

 

Mannen en gezondheid: een kwestie van leefstijl

Sommige sterfgevallen hangen samen met risicofactoren waar iets aan te doen valt. Mannen hebben bijvoorbeeld over het algemeen een minder goede levenshygiëne dan vrouwen. Hun voeding is onevenwichtig, ze verbruiken meer vet en zout, minder "goede" vetten, minder vezels en minder zetmeelhoudende producten. Er zijn ook meer mannen die roken en/of overdadig alcohol of drugs gebruiken. En mannen vrijen ook onveiliger.

Maar al die gedragsvormen zouden ook gedeeltelijk te maken hebben met de sociale klasse (lager) en economische problemen. Mannen bij wie deze factoren dus voorkomen, moeten door overheidsinstanties worden geholpen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2011 - 14h57

Rapport "The state of men's health in Europe", Dienst consumentenzaken en gezondheid van de Europese Commissie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels