PUBLICITÉ

Mannelijke vruchtbaarheidsproblemen? Vermijd warme baden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/07/2007 - 00h00
-A +A

Deze studie bevestigt de stelling die beweert dat de plaatselijke temperatuur een invloed heeft op de hoeveelheid en de beweeglijkheid van de spermatozoïden. Het zou dus wel eens nuttig kunnen zijn de temperatuur als onvruchtbaarheidsfactor te onderzoeken. Dus, heren, als u twijfelt aan uw vruchtbaarheid, vermijd tenminste al sauna's en hamams en eigenlijk ook zeer warme baden!

PUB

Warmte en mannelijke vruchtbaarheid

In februari 2005 publiceerde een team Amerikaanse onderzoekers, in het ernstige Europese tijdschrift 'Human Reproduction', de resultaten van een studie en bewees daarmee dat de warmte van een laptop die men op zijn schoot houdt om te werken, een wijziging kan teweegbrengen van de mannelijke vruchtbaarheid (1). Het is inderdaad zo dat de zithouding en de nabijheid van een computer de temperatuur doen stijgen in de buurt van de balzakken wat tot een wijziging kan leiden van de spermatogenese (zaadproductie).

Bij de nieuwe studie waren 11 onvruchtbare mannen betrokken, gemiddeld 36 jaar oud, en allemaal liefhebber van baden, douches, sauna's en/of jacuzzi's bij hoge temperaturen. Toen zij gerekruteerd werden voor het onderzoek, besteedden zij aan deze ontspannende activiteiten meer dan 30 minuten per week sinds meer dan drie opeenvolgende maanden.

Warmte vermindert de spermatogenese

Aan de 11 deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om gedurende 3 tot 6 maanden volledig te stoppen met warme baden, douches, sauna's en jacuzzi's. Na afloop van die periode was bij 45% onder hen de totale hoeveelheid spermatozoïden aanzienlijk gestegen en de beweeglijkheid van die spermatozoïden lag bovendien 12 tot 34% hoger. De auteurs van de studie vermelden ook nog dat de deelnemers die geen verbetering van hun spermatogenese noteerden, veel meer sigaretten roken dan de andere groep (gemiddeld 5,6 pakjes/jaar tegen 0,11)...

Het aantal deelnemers aan het onderzoek mag dan wel beperkt zijn, de resultaten wijzen toch in de richting van een thermische invloed op de vruchtbaarheid.

Er is ook nog goed nieuws: deze studie toont aan dat de schadelijke effecten van hyperthermie op de spermatogenese omkeerbaar zijn!

Dus, wanneer baby er maar niet aankomt, lijkt het aangewezen om de mannen aan te raden zeer warme baden, douches en jacuzzi's te beperken en tegelijk ook sauna's en hamams te vermijden.

(1) Sheynkin Y. et coll., Hum. Reprod., 20 (2) : 452-5, 2005.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/07/2007 - 00h00 Shefi S., Int. Braz. J. Urol., 33 : 50-7, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe maakt men een baby? Alles over vruchtbaarheid! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h39

Van de kinderwens tot het begin van de zwangerschap is de weg soms lang. Dat is te wijten aan het feit dat de vruchtbaarheid van een koppel onderhevig is aan talrijke factoren. Een voorbeeld: de vruchtbaarheid daalt naarmate de leeftijd stijgt. Maar...

Roken en foetussen : opgelet voor hun hartjes! Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Roken tijdens de zwangerschap houdt onmiddellijke risico's in: miskraam, placentascheur, te vroeg bevallen, een baby met ondergewicht, … Op langere termijn kunnen deze negatieve gevolgen ook een weerslag hebben op de intellectuele ontwikkeling en de...

Meer artikels