PUBLICITÉ

Manisch-depressieve psychose: cyclische stemmingsstoornissen

Gepubliceerd op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

Manisch-depressieve psychose (synoniem: bipolaire stemmingsstoornis), is een geestesziekte die wordt gekenmerkt door afwisselend manische (agitatie) en depressieve (diepe neerslachtigheid) episoden. Tussen de verschillende aanvallen in is de patiënt over het algemeen normaal. We spreken van psychose aangezien de patiënt zich niet bewust is van zijn stemmingsstoornissen en aangezien ook het contact met de werkelijkheid gestoord is.

PUB

Wat is een manisch-depressieve psychose?

Manisch-depressieve psychose is een vrij frequente psychiatrische aandoening die begint tussen de leeftijd van 30 en 40 jaar. De ziekte begint acuut of geleidelijk en manifesteert zich in periodieke stemmingsstoornissen met daartussen kalmere momenten.

Twee duidelijke fasen:

 • Tijdens een manische aanval: de patiënt spreekt veel en heeft een rijke fantasie of veel verbeeldingskracht. Zijn gedachten verspringen voortdurend van het een naar het ander.
  1. Plotse overgang van euforie naar woede.
  2. De patiënt houdt zich niet meer in en verliest de controle over zichzelf.
  3. Er is steeds sprake van slapeloosheid.
  4. De patiënt heeft meer honger en dorst.
 • Een aanval van melancholie manifesteert zich in: hevige morele pijn, permanente droefheid, geen zin meer om te leven en verveling.
  1. De patiënt slaagt er niet in zich te concentreren of na te denken.
  2. Hij heeft geen wilskracht meer en voelt zich machteloos of zelfs ontmoedigd.
  3. Hij heeft geen gevoelens voor zijn naaste verwanten meer en heeft nergens nog belangstelling voor.
  4. Hij voelt zich minderwaardig en heeft sterke schuldgevoelens.
  5. Hij kan niet meer slapen en heeft geen eetlust meer.

Gepubliceerd op 17/09/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
tjoenbisgroen

Zijn er ook testen op dit gebied? Want je kunt dit niet zo maar zeggen. Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen naast behadelmethoden ook aan schideren kunnen doen en dat schilderij kunnen laten analiseren wat er in hen omgaat.

PUBLICITÉ
Lees ook
Bipolaire stoornis: praat erover Gepubliceerd op 03/05/2016 - 15h53

De bipolaire stoornis is een mentale chronische ziekte die een zware handicap kan vormen en sociale gevolgen heeft zowel binnen als buiten het familiale milieu. Ze wordt behandeld met geneesmiddelen en psychotherapie, maar sinds enkele jaren maakt me...

Wat zijn bipolaire stoornissen precies? Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Bipolaire stoornissen, beter bekend als manisch-depressieve stoornissen, worden gekenmerkt door extreme stemmingsschommelingen. Daarbij wisselen periodes van opwinding en depressie elkaar af, met tussendoor ook normale periodes. De gevolgen van die l...

Kalmeermiddelen: opgepast voor borstkanker! Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Vrouwen die kalmeermiddelen of neuroleptica nemen, hebben 16% meer kans om borstkanker te ontwikkelen! Aangezien ze meer risico lopen, moeten ze ook van nabij worden opgevolgd en moet de ziekte worden opgespoord.

Meer artikels