PUBLICITÉ

De man rookt: een probleem bij in vitro fertilisatie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 27/08/2002 - 00h00
-A +A

Mannelijke rokers verminderen aanzienlijk hun kans op voortplanting. Zo bedraagt het slaagpercentage bij in vitro fertilisatie (IVF) 32% bij koppels die niet roken en 18% bij vrouwen van wie de man rookt. Het verschil is nog groter bij intracytoplasmatische injectie van spermatozoa of zaadcellen (ICSI).

PUB

Roken, daar is werkelijk niets goeds aan. Volgens de resultaten van een Duitse studie moeten mannen die roken en medische hulp nodig hebben bij de voortplanting (of procreatie), stoppen met roken. Als de man rookt, vermindert immers het slaagpercentage van in vitro fertilisatie, maar ook van intracytoplasmatische injectie van spermatozoa (ICSI), waarbij een spermatozoön (zaadcel) rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd.Precies 301 koppels werden gevolgd: bij 153 koppels, waarvan 71 mannen regelmatig rookten, werd de ICSI-techniek toegepast, en bij 148 koppels, waarvan er 68 mannen rookten, werd IVF toegepast. 22% van de vrouwen uit de eerste groep van wie de man rookte, werd zwanger, tegen 38% van de niet-rokende koppels. IVF resulteerde in een zwangerschap bij 18% van de vrouwen van wie de man rookte en bij 32% van de vrouwen van wie de man niet rookte.Tot besluit, de kans op mislukking van ICSI en IVF verhoogt met een factor van resp. 2,75 en 2,5 als de man rookt! Maar daar blijft het niet bij. Roken heeft niet alleen een negatief effect op de bevruchting, maar zou ook DNA-letsels van de zaadcellen kunnen veroorzaken en zo de ontwikkeling van het embryo verstoren.Nog meer redenen om te stoppen met roken!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 27/08/2002 - 00h00 Congres van de Europese Vereniging voor Humane Voortplanting en Embryologie (ESHRE), Wenen, juli 2002. Mededeling van Dr. Michael Zitmann, Instituut voor Reproductieve Geneeskunde van Münster.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jonge Amerikanen roken minder Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse enquête blijken adolescenten en vooral jongeren iets minder te roken. Bij volwassenen ouder dan 26 jaar daarentegen blijft de situatie ongewijzigd. Dat zijn gegevens van het jaar 2000. Er is dus hoop. Het steekt de gezondheids...

Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Meer artikels