PUBLICITÉ

Mammotoom: eindelijk terugbetaald!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Een zeer goed onderzoek om borstkanker op te sporen wordt door de ziekteverzekering terugbetaald.

PUB

stijgen. Er zijn dan meerdere mogelijkheden. Men kan een punctie verrichten onder echografie, maar de resultaten daarvan zijn soms ontgoochelend. Er bestaan ook invasievere technieken, waarvoor echter soms een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Er bestaat ook een andere techniek die weliswaar duurder is, maar ook betrouwbaarder en minder belastend is voor de patiënte: macrobiopsie met aspiratie door mammotoom. Een moeilijke naam voor een vrij eenvoudige techniek.

Preciezer en zonder pijn

Een macrobiopsie met aspiratie wordt uitgevoerd in de dagkliniek. Men moet niet nuchter zijn: enkel de te onderzoeken borst wordt verdoofd. De patiënte ligt op haar buik op een tafel met een opening waar de borst doorheen kan. De manipulaties worden onder de tafel verricht; de patiënte ziet er dus niets van.Na verdoving wordt het letsel driedimensionaal gelokaliseerd zodat het met een hoge precisie kan worden aangeprikt. Alles gebeurt onder controle van een camera: van de punctie tot de afname van meerdere monsters. De monsters worden opgezogen (of geaspireerd) zonder dat de naald moet worden bewogen. Dat vermindert de kans op bloeduitstorting en biedt de mogelijkheid meer weefsel af te nemen tijdens één enkele ingreep.

Minder duur

Zo voorkomt men onderschatting van de ernst van de letsels, wat vaak het geval is met andere technieken van monsterafname. Het afnemen van de monsters doet geen pijn en gebeurt met één enkele micro-incisie, waarbij de naald nooit uit de borst wordt teruggetrokken en zonder dat de patiënte er meer last van heeft. De techniek betekent dus een belangrijke aanwinst. Het probleem is echter de kostprijs: één punctie kost ongeveer 400 euro. Sinds 1 november wordt het onderzoek gedeeltelijk terugbetaald (247,88 euro). De naaldproducenten hebben zich er toe verbonden naalden te leveren tegen een maximumprijs van 371,82 euro per stuk. Het aandeel van de patiënte (boven het remgeld) zal dus nooit méér bedragen dan 123,94 euro. Voor die terugbetaling heeft Minister Vandenbroucke een budget vrijgemaakt van 1,24 miljoen euro per jaar.Dit is dus niet alleen een belangrijke medische vooruitgang, maar ook een sociale vooruitgang. Het onderzoek zal echter niet systematisch worden voorgeschreven.

De indicaties zijn duidelijk en de artsen zullen er zich aan houden. Niet ieder letsel dat bij screeningonderzoek wordt gevonden, zal met een mammotoom worden onderzocht.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 12/11/2002 - 00h00 Persmededeling van het Ministerie voor Sociale Zaken van 4 november 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstreconstructie: een moeilijke weg... Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Elk jaar opnieuw vernemen duizenden vrouwen dat ze borstkanker hebben en wordt bij een deel ervan de borst operatief verwijderd. Na deze drastische ingreep wordt er soms een borstreconstructie voorgesteld. Soms gebeurt dit meteen tijdens dezelfde chi...

Iets abnormaals in de borsten: niet altijd kanker Geüpdatet op 09/12/2008 - 00h00

In 8 op de 10 gevallen is een onregelmatigheid of een knobbeltje in de borsten geen kanker. Meestal evolueren die fenomenen in de loop van de maand en verdwijnen ze aan het eind van de cyclus. Het is wel belangrijk dat u dat soort veranderingen in de...

Borstkanker: veelbelovende vooruitgang Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: he...

Meer artikels