PUBLICITÉ

MammaPrint vermijdt onnodige chemotherapie

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 29/04/2008 - 00h00
-A +A

Patiënten met borstkanker moeten na hun operatie doorgaans zware chemotherapie ondergaan. Enkele jaren geleden werd daarom de genetische test MammaPrint ontwikkeld. Die wijst uit of adjuvante chemotherapie al dan niet nodig is. Maar het zal nog enkele jaren duren voor de test ook in België frequent gebruikt wordt.

PUB

Onnodig zware chemotherapie

De MammaPrint is een product van het Nederlandse Agendia, een spin-off van het Nederlandse Kanker Instituut. De DNA-test voor borstkanker patiënten voorspelt de kans op metastasen, zeg maar dat de kanker zich naar andere delen van het lichaam verspreidt. Concreet wordt in een borstkankerstaal de activiteitsgraad onderzocht van ongeveer 70 genen. Daarvoor stuurt de arts een staal nog voor de chirurgische ingreep naar het Amsterdamse laboratorium.

De juiste therapie plannen

De Mammaprint is enkel mogelijk bij patiënten met borstkanker in vroege stadiums. Het resultaat kan wijzen op een hoog dan wel een laag risico op hervallen. Bij een laag risico heeft een patiënt 95 procent kans om de eerste vijf jaar kankervrij te blijven, of 90 procent de eerste tien jaar. Bij een hoog risico heeft een patiënt 23 procent kans dat de kanker terug keert de eerste vijf jaar en 29 procent de eerste tien jaar. De uitslag van de MammaPrint zou binnen de week beschikbaar moeten zijn. Dat is belangrijk om tijdig de juiste therapie te plannen.
Nu voorspelden dokters het terugkeerrisico van de kanker nog op basis van factoren als leeftijd, tumorgrootte en de mate van uitzaaiing naar de lymfeklieren. Een precieze risico-inschatting maken is moeilijk. Vandaar dat veel vrouwen onnodig de zware chemotherapie ondergaan.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 29/04/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccinatie alternatief voor chemo? Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Vaccinatie zou beter dan chemotherapie werken als postoperatieve behandeling tegen de meest voorkomende longkanker. Tot die hoopgevende conclusie kwam een onderzoek gecoördineerd door de afdeling Pneumologie aan de KU Leuven.

Kanker screenen: een stand van zaken Gepubliceerd op 03/05/2017 - 17h18

Kanker is vandaag steeds beter te genezen. Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze succesvol is. E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

Meer artikels