PUBLICITÉ

Mama gaat weer aan het werk: nee tegen schuldgevoelens

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2013 - 19h26
-A +A

Het is normaal dat u opnieuw wilt gaan werken, en u bent lang niet de enige in die situatie, want het is de keuze van 75 % van de vrouwen die voor het eerst moeder worden.

Enkele tips voor een geslaagd 'professioneel heroptreden"'

PUB

Het werk hervatten: nee tegen schuldgevoelens

Denk nooit dat u uw kind in de steek laat

Integendeel, u biedt uw kind de kans om kennis te maken met andere mensen, andere kinderen, andere plaatsen, nieuwe activiteiten en ook nieuwe gewoonten. U biedt uw oogappel een eerste stap naar zelfstandigheid die u zowel voor uzelf als voor uw kind zo goed mogelijk moet voorbereiden.

Keuze van opvang

Het is essentieel voor zijn lichamelijke, geestelijke en psychische ontwikkeling. Het moet echter om een oplossing gaan waar ook u zich goed bij voelt. Als u tevreden bent, zal uw kind dat immers voelen en makkelijk de nieuwe situatie aanvaarden. Als het daarentegen aanvoelt dat u ongelukkig bent, u schuldig voelt of u zorgen maakt, zal het moeite hebben om zich aan te passen.

Een zachte overgang

Ook die fase is heel belangrijk.

Hoe geeft u uw kind in opvang zonder het zelf moeilijk te hebben

  • Geeft u nog borstvoeding, begin dan drie weken vooraf met de ontwenning en schakel zeer geleidelijk over op de zuigfles. Wel kunt u uw kind 's morgens en 's avonds nog zogen.

  • Vraag gedurende de maand vóór u weer aan het werk gaat, af en toe eens opvang voor uw kind, eerst een uur, dan enkele halve dagen. Op die manier leert u het omgaan met iemand anders en behoudt het tegelijk zijn vertrouwen in u. Hebt u eenmaal de opvangformule gekozen, neem dan de tijd om uw kind zich geleidelijk te laten aanpassen aan de nieuwe situatie, zodat het gewend raakt aan de opvangpersoon en de nieuwe omgeving.

  • Leg het duidelijk uit wat er gaat veranderen en waarom. Bezoek samen het nieuwe huis, ga binnen in elk vertrek en geeft telkens uitleg. Maak ook samen kennis met het personeel van het kinderdagverblijf of met de pleegmoeder, en ga verschillende keren ter plaatse. Bent u weer aan het werk, praat dan systematisch enkele minuten met de pleegmoeder of met het crèchepersoneel over uw baby als u hem afzet en 's avonds komt halen. Op die manier kunt u heel wat informatie uitwisselen, en bovendien zal de scheiding minder brutaal zijn voor uw baby.

  • Stop in zijn bedje een paar stukken speelgoed van thuis, om een band te scheppen tussen beide plaatsen. U kunt er ook een sjaal in leggen die u enkele dagen hebt gedragen en die doordrenkt is met uw geur; dat zal uw kind herinneren aan uw aanwezigheid en het geruststellen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 06/04/2004 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/09/2013 - 19h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Babygehuil: een te ontcijferen taal Gepubliceerd op 07/10/2013 - 17h58

Moeders herkennen weliswaar vanaf de eerste dagen het gehuil van hun baby, maar hebben het moeilijker om de precieze redenen na te gaan. Honger, dorst, pijn, ongemak, angst, innerlijke spanning... redenen zijn er genoeg. Blijf hoe dan ook rustig, ste...

Voedseldiversificatie: acht tips om de rust te bewaren Geüpdatet op 09/03/2016 - 14h24

Met vier maanden beginnen baby’s nieuwe smaken te ontdekken. Ze hebben dan al snel niet genoeg meer aan melk alleen en moeten dus andere dingen leren eten. Die ontdekkingsfase is een mooi avontuur, maar ze verloopt lang niet altijd even rustig. Enkel...

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis Geüpdatet op 26/04/2016 - 14h39

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er gee...

Meer artikels