PUBLICITÉ

Makkelijk stoppen met roken: een vroege marker van de ziekte van Parkinson?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/02/2015 - 11h23
-A +A

Onderzoekers hebben op basis van bepaalde vaststellingen de volgende hypothese geformuleerd: mensen die veel last hebben om te stoppen met roken lopen minder risico om de ziekte van Parkinson te krijgen, en vice versa.

Het gemak waarmee een roker het roken kan laten, zou dus een vroege marker van de ziekte van Parkinson zijn.

PUB

Roken en de ziekte van Parkinson: een vreemde relatie

Eerder hebben Amerikaanse studies al een verband aangetoond tussen roken en het risico op de ziekte van Parkinson. Volgens sommige studies zou roken een beschermend effect hebben op deze neurologische ziekte. Wat niet wil zeggen dat mensen nu moeten aangemoedigd worden om te roken met als excuus dat roken ze wapent tegen de aandoening. Andere studies hebben vastgesteld dat er verhoudingsgewijs minder rokers bij de parkinsonpatiënten zijn dan in de algemene bevolking.

Vandaag komen onderzoekers met een verfijndere en nuttigere hypothese: de moeite of het gemak waarmee iemand er al dan niet in slaagt om te stoppen met roken zou het latere risico om de ziekte van Parkinson te krijgen kunnen weerspiegelen.

Als dit klopt, zou dat een belangrijke vaststelling zijn. Want hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, hoe efficiënter de behandelingen zijn.

Minder rokers onder de parkinsonpatiënten

 Tijdens deze studie werden 3.700 mensen ondervraagd, de helft van hen had de ziekte van Parkinson. Dit zijn de drie voornaamste conclusies:

  1. Parkinsonpatiënten zijn minder vaak rokers dan mensen die de aandoening niet hebben. Dat bevestigt meteen ook vroegere resultaten.
  2. Ex-rokers die het moeilijk hebben gehad om te stoppen, lopen minder risico om ooit de ziekte van Parkinson te krijgen. Omgekeerd lopen mensen die relatief makkelijk zijn gestopt met roken een hoger risico.
  3. Rokers die nicotinevervangers hebben gebruikt (wat wijst op het moeilijk kunnen stoppen) zouden minder makkelijk de ziekte van Parkinson krijgen.

Slotsom: makkelijk stoppen met roken zou een vroege marker van de ziekte van Parkinson kunnen zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/02/2015 - 11h23

Ritz B. et al., Neurology, 2014; 83: 1396-402. doi: 10.1212/WNL.0000000000000879. Schrag A. et al., Lancet Neurol., 2014; 14 : 57-64.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel de ziekte van Parkinson? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h20

Beven is lang niet het enige symptoom dat eigen is aan de ziekte van Parkinson . En het is er ook niet systematisch bij. Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson beeft namelijk niet. Een overzicht van de symptomen van de ziekte va...

Meer artikels