PUBLICITÉ

Maken cholesterolverlagende middelen depressief?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Inderdaad, die hypothese maakt momenteel het voorwerp uit van een debat. Hypolipemiërende geneesmiddelen, die voorgeschreven worden om het cholesterolgehalte te verlagen, zouden namelijk negatieve gevolgen hebben voor de psychische toestand van de patiënten. Wat moeten we daarvan denken?

PUB

De resultaten van een recente studie staven die hypothese echter niet, integendeel: ze wijzen er veeleer op dat cholesterolverlagende middelen zoals statines het risico op een depressiesyndroom verlagen.

In die studie werden meer dan 1.800 proefpersonen vergeleken met een groep van 458 patiënten met een recente depressie. Daarnaast werden 400 andere proefpersonen vergeleken met 105 personen met zelfmoordgedrag. De auteurs analyseerden de verschillende mogelijke verbanden, waaronder de behandeling die de proefpersonen volgden, en stelden vast dat de patiënten die een cholesterolverlagende behandeling volgden (die voorgeschreven wordt bij een verstoord vetmetabolisme), minder risico lopen op depressie dan de proefpersonen.

Enerzijds moeten de resultaten van die studie bevestigd worden, anderzijds moet het precieze werkingsmechanisme nog ontrafeld worden. In afwachting van nieuwe inzichten over dit onderwerp zou de heilzame werking van cholesterolverlagende middelen echter gewoon kunnen worden verklaard doordat de behandeling de levenskwaliteit verhoogt. Het cholesterolgehalte doen dalen, vertaalt zich immers rechtstreeks in een daling van het cardiovasculaire risico, waardoor de patiënt zich ongetwijfeld minder zorgen maakt over zijn gezondheidstoestand. Daarnaast zijn een goede follow-up en een systematische, regelmatige check-up bij alle behandelde personen ongetwijfeld een doeltreffende vorm van preventie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00 Arch. It. Med., 163 : 1926-1932, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose en vitamine D Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

Vitamine B9: spectaculair effect op de bloeddruk! Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Vitamine B9, of in de volksmond de zwangerschapsvitamine, zou nóg een positieve invloed hebben op de gezondheid, namelijk een verlaging van het risico van hypertensie. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: ze moet in grote hoeveelheden worden ingen...

Kinderopvang beschermt tegen leukemie! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h28

De link tussen kinderopvang en leukemie? Kinderen die vanaf de eerste maanden naar de crèche of naar een pleegmoeder gaan, zouden minder risico lopen om later leukemie te krijgen dan kinderen die overdag niet naar de opvang gaan.

Meer artikels