PUBLICITÉ

Magnesium: gunstige effecten op het metabool syndroom

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/09/2008 - 00h00
-A +A

Magnesium is een noodzakelijke cofactor voor sommige enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van glucose en insuline. Een te klein gehalte aan magnesium verhoogt het risico op het metabool syndroom, een aandoening die voorkomt bij overgewicht bij oudere personen.

PUB

Obesitas komt bijna altijd samen voor met andere aandoeningen. Komt de aandoening geïsoleerd voor, dan is dat niet voor niet lang. De voorbije jaren groeide de lijst van aandoeningen die samen voorkomen met obesitas: insulineresistentie, arteriële hypertensie, verstoring van de bloedlipidengehalten en stollingsstoornissen.
Het gaat vaak om factoren die het risico op hart- en vaatlijden en nierlijden verhogen en aandoeningen die de hersenen en de ogen kunnen aantasten. De reeks van aandoeningen die samen voorkomen, is zo specifiek dat ze sinds een aantal jaar het metabool syndroom noemt

Het gevaar: een accumulatie van risicofactoren

Het syndroom legt een zware hypotheek op de cardiovasculaire gezondheid. De reden is eenvoudig: het vetweefsel, dat omvangrijker is bij mensen met obesitas dan bij mensen met een normaal gewicht, stelt verschillende hormonen vrij in het lichaam. Wanneer deze in overvloed worden geproduceerd verstoren ze de functie en de integriteit van het cardiovasculair systeem.
Het is dus belangrijk om die toestand te normaliseren en liefst zo snel mogelijk, of beter nog, preventief op te treden. Daarbij kan onder meer magnesium een rol spelen.

De kracht van magnesium

Amerikaanse onderzoekers gingen het effect van voedingssupplementen met magnesium na bij 535 oudere personen (179 mannen en 356 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar) in Boston tussen 1981 en 1984. Hun analyse toont aan dat de toevoer van het mineraal een omgekeerd evenredig verband heeft met het metabool syndroom. Mensen die het geregeld magnesium innemen hadden 64% minder risico voor het metabool syndroom vergeleken met mense die het minst magnesium innamen en dit na aanpassing voor interfererende factoren. Het innemen van supplementen magnesium is ook omgekeerd evenredig met de Body Mass Index (BMI) en de nuchtere glucosewaarden.

Deze gegevens suggereren dat de toevoer van magnesium als preventie kan worden beschouwd bij oudere personen in de strijd tegen het metabool syndroom. Verdere studies zijn noodzakelijk om de resultaten te bevestigen bij een veel jongere populatie.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/09/2008 - 00h00 McKeown NM, Jacques PF, Zhang XL, Juan W, Sahyoun NR. Magnesium intake is related to metabolic syndrome in older Americans. European Journal of Nutrition, juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
1001 goede redenen om magnesium te nemen Gepubliceerd op 09/02/2017 - 12h39

Magnesium is een mineraal element dat onmisbaar is voor ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 chemische reacties… Geen wonder dus dat een magnesiumtekort heel wat gevolgen kan hebben. Extra magnesium innemen kan dan weer nuttig zijn tegen da...

Doe mij maar een portie magnesium! Gepubliceerd op 11/05/2017 - 16h21

Magnesium is een mineraal dat onontbeerlijk is voor het organisme. Het is dan ook belangrijk dat tekorten vermeden worden. Maar hoe moet je dat doen? Met voedingsupplementen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium ? Met water? Water kan namel...

Stress op het werk: slecht voor het hart en diabetes Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Het vroegtijdig optreden van symptomen van een hartziekte en diabetes komt heel vaak voor bij mensen die last hebben van chronische stress op het werk. Een Britse studie heeft zich gebogen over de stress op het werk en het metabole syndroom , een ree...

Meer artikels